Guvernul ”Lucovid”, măsură RUPTĂ de REALITATE. Elena Cristian: Aș râde cu lacrimi, dacă n-ar fi de smuls părul din cap!
A apărut, în sfârșit și primul plan de măsuri guvernamentale în criza coronavirusului. Nu e chiar un plan cap-coadă, e mai mult o înșiruire de măsuri, fără mecanisme de implementare.
E ca în viața "normală": dau legi, dar uită de normele de aplicare. Știți care sunt măsurile, au fost întoarse pe toate părțile de analiști, politicieni, televizor-iști și facebook-iști. Nu trebuie să fii mare specialist să-ți dai seama că jumătate dintre aceste măsuri sunt scrise acolo de Guvernul Lucovid ca să nu predea foaia goală.
Un aspect mi-a atras atenția. Vi-l redau cuvânt cu cuvânt, să nu cumva să vă fi scăpat și să nu puteți profita de această facilitate imensă.
"Actul normativ adoptat de Guvern mai prevede introducerea poștei electronice ca principal mijloc de comunicare între cetățean și autoritatea administrației publice centrale sau locale, în vederea stabilirii drepturilor la beneficiile de asistență socială!".
Și mai sunt și alte măsuri, pentru companii, care cică tot online se vor rezolva. Aș râde cu lacrimi, dacă nu ar fi de smuls părul din cap. Păi să vă spunem dragi guvernanți și dragi politicieni cum stau lucrurile în realitate:
1. Informatizare Ministerul Muncii (Casa de Pensii etc). Vrei să-ți faci cont online să știi și tu care este situația la zi a anilor de muncă. Completezi un formular, îl printezi cu tot ce înseamnă asta și fuguța la rând la Casa de Pensii. Depui la ghișeu un dosar cu șină, vii acasă, aștepți...etc
2. Informatizare ANAF. Vrei să știi, tu, contribuabil de rând, ce mai lucrează Fiscul pentru tine. Te înrolezi (exprimare obligatorie) la ghișeul virtual. Doar că nu te înrolezi virtual, ci la coadă la ghișeu cu dosarul cu șină să iei nu știu ce hârtiuțe, vii acasă aștepți și, dacă ai noroc, în 30 de zile ai acces la o situație care, ATENȚIE, ar putea să-ți facă inima să o ia la galop. Și nu din dragoste. Că situațiile nu sunt sincronizare iar datele de multe ori sunt să fie
3. Taxe și impozite locale. Suntem sfătuiți să plătim totul online. OK, mi-a făcut frumușel cont la ghișeul.ro. Aici a fost ușor, nu a trebuit să merg să depun dosarul cu șină și formularul online la et 2. Doar că, atunci când am vrut să plătesc impozitul la casă online, ce să vezi, nu se poate. Localitatea unde stau eu nu este... înrolată. Pentru că... nu a vrut. Și dacă nu a vrut, să mergem la coadă la ghișeu. Să știe edilul pe ce se bazează la urmatoarele alegeri.
4. Direcția pentru Protecția Copilului. O persoană apropiată a vrut să depună online un dosar de alocație. Hahaha... cum să depui online dosarul cu șină, păi unde te crezi. Vii aici, cu dosar cu șină, în toată splendoarea lui și treaba se rezolvă, când se rezolvă.
Inspirată de noile direcții guvernamentale, am sunat la o agenție de somaj să le spun că trimit dosarul cu șină prin "poșta electronica", pentru ajutorul de șomaj. Nu am voie să reproduc aici ce mi s-a răspuns și nici nu am taste pentru sunetul telefonului închis în nas.
Mă opresc aici cu exemplele, nu că nu aș mai găsi, dar este pierdere de vreme. Chiar nu pricep cum poți să incluzi într-un act normativ ceva ce știi că este imposibil de implementat. România, țara dosarului cu șină, este în coada Europei la digitalizare. Nu putem funcționa online. Iar Guvernul Orban, fie ne ia la mișto, fie este rupt în totalitate de realitate. Domnule Orban, dosarul cu șină în variantă online există doar la Vila Lac 1 și în actele normative pe care le dați. Realitatea este la ghișeu. Cocosați și umiliți. Nu vreți să o trimiteți pe doamna Violeta Alexandru să vadă care este realitatea din teren. Sau pe domnii Cîțu și Costache. Nu sunt în pericol de a fi recunoscuți, că stau camuflați de când a pornit criza. Iar oamenii nu știu cine sunt... Mai bine ați da un act normativ pentru ajutor de stat la cei care fac dosarele cu șină.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News