Guvernul la examen-sondaj DCNews. Adrian Câciu, activitate ”rea sau foarte rea”. Ministrul lui Ciolacu, de la vedetă de talk-show la binefăcătorul OMV
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liliana Zamarcaru
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Guvernul Ciucă este evaluat de cititorii DCNews la finalul mandatului convenit în protocolul Alianței PSD-PNL. Sondajul realizat pe site-ul DC News arată că activitatea ministrului Adrian Câciu a fost una ”rea sau foarte rea”, după cum apreciază majoritatea respondenților. Sociologul Mădălina Hideg, director științific al Institutului ”Argument”, spune care sunt explicațiile acestui vot negativ pentru ministrul PSD al Finanțelor. 

Adrian Câciu a venit la Ministerul Finanțelor pe un orizont de așteptare pozitiv. Intens promovat de presă, care vedea în economistul Câciu un analist mereu gata să participe la dezbaterile politice televizate, el a reușit, cu abordări de dreapta în intervențiile sale publice, să își mascheze afilierea politică (ultima funcție înainte de a ajunge ministru a fost cea de consilier al conducerii centrale a PSD). 

Romantic la talk-show, horror la minister

În platourile de televiziune, Adrian Câciu obișnuia să critice intervențiile statului în economie, cerea relaxare fiscală și stimulente pentru economia reală, pentru firmele mici și mijlocii, plângându-se că marile corporații nu sunt corect impozitate în România, că sunt lăsate să-și exporte profiturile în paradisuri fiscale sau în țările de origine.

La Ministerul Finanțelor, însă, Adrian Câciu a făcut tocmai ceea ce critica la televizor: a crescut taxele și impozitele firmelor mici și mijlocii, în timp ce a scutit OMV și Lukoil de taxa de solidaritate.

„Exclus să creştem taxe şi impozite în acest an, spunea Adrian Câciu în 12 aprilie 2022, după primul său trimestru la șefia Finanțelor. Nu se pune în momentul acesta o astfel de discuţie. Suntem, totuşi, într-o situaţie complicată” (post-COVID și în timpul războiului din Ucraina-n.red.) , spunea ministrul Finanțelor la conferinţa comună cu liderii coaliţiei în care era anunțat pachetul de măsuri „Sprijin pentru România”.

După mai puțin de trei luni, același Câciu reducea facilitățile fiscale pentru construcții și industria alimentară, scumpea țigărilor și băuturile alcoolice, introducea supra-taxarea jocurilor de noroc, a contractelor de muncă part-time, creștea impozitele HoReCa, creștea impozitul pe dividente de la 5% la 8%, impozita mai dur veniturile din activităţi independente (PFA, întreprinderi individuale, familiale), creștea taxele pentru micro-întreprinderi.

Politica de îndatorare pe piețe externe a continuat, iar în țară succesivele emisiuni de titluri de stat pentru finanțarea guvernului au secătuit piața, grevând activitatea Bursei, pe care o concurează la atragerea de capital. 

Câciu, inițiatorul Ordonanței care a dat OMV 900 de milioane de euro

Ministrul Finanțelor este destul de prezent în spațiul public în ultima perioadă, în contextul în care Guvernului i se cer majorări salariale sau de pensii iar Finanțele se opun, ceea ce dezamăgește anumite categorii sociale. Anul trecut a generat o imensă dezamăgire păturii active, a micilor antreprenori, a celor cu profesii independente, a celor care lucrau part-time, odată cu creșterile de taxe și impozite. În plus, a apărut din nou în discuție problema cumulării pensiilor cu salariul și problema pensiilor speciale, asociate cumva tot finanțelor, probleme care încă nu au fost tranșate.

Nu este de mirare că aproape două treimi dintre respondenți apreciază că activitatea ministrului Câciu este una proastă, consideră sociologul Mădălina Hideg, directorul științific al Institutului Argument, casa de cercetare sociologică a DCMedia Group. 

Pe de altă parte, ministrul Adrian Câciu este beneficiarul unei campanii de comunicare operată de PSD, care a prevenit un dezastru de imagine în ceea ce îl privește. Evident, a fost protejată astfel și cota electorală a partidului. Comunicatorii PSD, în special parlamentari din comisiile de profil, au declanșat o avalanșă de critici la adresa ministrului Energiei, Virgil Popescu, după anunțul prin care OMV refuza să plătească taxa de 1,2 miliarde de euro, pentru profiturile uriașe făcute în timpul crizei energetice. Ministrul Energiei, aflat deja în epicentrul scandalului declanșat de scumpirea gazelor, era o țintă ușor de atins în această campanie.

Explicațiile venite cu întârziere de la PNL și de la Cotroceni nu au mai convins, deși exprimau realitatea: cel care a inițiat ordonanța OMV și a scris-o astfel încât să fie inoperabilă a fost Ministerul Finanțelor, adică Adrian Câciu. Virgil Popescu nu a fost consultat, spunea, prea târziu, președintele Iohannis, iar Adrian Câciu reușea să se decupleze de un eșec major al mandatului său, a spus Mădălina Hideg.

Ministru crescut pe Domeniile Statului, în Buzău

Economistul şi analistul economic Adrian Câciu a absolvit Academia de Studii Economice din Bucureşti, cu o licenţă în Relaţii şi afaceri internaţionale, în 1997. A absolvit, de asemenea, un master în Managementul proiectelor de dezvoltare rurală şi regional, potrivit reţelei linkedin.com şi paginii sale de Facebook.

Din 2001, Câciu lucrează la stat. A început la Agenția Domeniilor Statului, unde a ajuns direct în poziția de Șef al Corpului de Control, cu șapte ani înainte să urmeze masterul la ASE. Când PSD pleacă de la guvernare, în 2005, rămâne doar inspector. După 2007, activează în Corpul de Control al Ministerului Agriculturii, ajunge director al acestei instituții în 2011, dar este înlocuit în 2012. Rămâne membru în consiliul de administrație la Agenția Domeniilor Statului și în Comitetul de Coordonare a Activității de Privatizare, Concesionare, Arendare a ADS.

În anii 2017 şi 2018 a fost consilier superior şi director de cabinet la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Până la numirea în guvernul Ciucă a fost consilier personal al primarului PSD din Buzău, fieful electoral al președintelui Marcel Ciolacu. 

Ministrul Câciu, rezultat sondaj. Cum apreciază cititorii activitatea lui

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, a depus, la 23 noiembrie 2021, la Parlament, lista Cabinetului PNL-PSD-UDMR şi programul de guvernare pentru care va cere votul de încredere al Legislativului. Adrian Câciu a fost propus ministru al Finanţelor.

În acordul de guvernare, cele două partide hotărâseră ca la jumătatea anului 2023 să aibă loc rotativa guvernamentală, motiv pentru care DC News a lansat, printre cititori, sondaje pentru a afla ce părere au despre miniștrii actuali. 

Primul ministru despre care am întrebat cititorii DC News a fost Adrian Câciu - de la Finanțe. Doar 8,1% dintre cititorii DC News spun că au o părere foarte bună despre demnitar. 26,5% au spus că au părere bună. 29,9% părere foarte rea și 35,4% părere rea. Așadar, ministrul Finanțelor a ieșit pe minus. Cititorii noștri apreciază în mod negativ activitatea lui Adrian Câciu în Guvern.

Rezultatul complet a arătat astfel:

Foarte bună 8,1% (543)

Bună 26,5% (1774)

Foarte rea 29,9% (2002)

Rea 35,4% (2369)

Protocolul de funcționare a coaliției prevede că ministerul Finanțelor va trece la PNL la rotativă. ... Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel