Guvernul insistă cu ”taxa pe boala”. Au făcut împărțiți bolnavii în categorii speciale. ”Este o decizie incredibilă”
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik @ pressfoto
FOTO: Freepik @ pressfoto
Adrian Negrescu, analist economic, consideră absurdă introducerea ”taxei pe boală”, pe care insistă premierul Marcel Ciolacu.

Analistul economic Adrian Negreanu a intervenit la un post de televiziune unde a comentat ”ieșirea” premierului Marcel Ciolacu privind ”taxa pe boală”, impozitarea concediilor medicale la anumite categorii de pacienți.

”Este o decizie, am văzut Ordonanța Guvernului, este o decizie incredibilă, de-a dreptul fascinantă. Practic împarți bolnavii în anumite categorii, unii care beneficiază de o scutire și alții nu. Este o discriminare vădită, pe față, a modului în care sunt plătite asigurările sociale din România.

De ce plătim asigurări de sănătate în fiecare lună? Ca să beneficiem de servicii, nu ca să ne impoziteze statul în funcție de cum ne îmbolnăvim. Care este diferența între bolnavul de cancer și cel cu Hepatită sau de cine știe ce alte probleme extrem de grave.

De ce guvernul își permite să judece oamenii din prisma bolii de care suferă? Și aici este un mare semn de întrebare la care Avocatul Poporului, din punctul meu de vedere, ar trebui să intervină. (...) Este o mare prostie să îi pui pe oameni să plătească o taxă pentru concediile medicale pentru care au plătit deja o asigurare, adică este absurd, inclusiv din punct de vedere economic”, a declarat Adrian Negrescu la Realitatea Plus.

Ce a spus premierul Ciolacu

”Ne-am trezit într-un sistem în care avem 6 miliarde, concedii medicale. Dacă ne uităm pe statistici, suntem cel mai bolnav popor din lume, la asemenea dimensiuni. Dacă doriți ca eu să dau venituri mai mari celui care, cu voia sau fără voia sa a răcit și stă cinci zile acasă, nu am să o fac. Să încurajez ca cel care este răcit și stă acasă să primească cu 10% mai mult decât cel care este la serviciu, nu am să o fac.

Cu adevărat, pentru bolnavi cronici, pentru oncologie, pentru mame, pentru copii bolnavi, categoric cheltuielile sunt mai mari. Dar eu știu că aspirina este... Nu este pe lista de compensate? Să dau și medicamente compensate, pentru tuse și junghi, să plătesc absolut tot și să suport, eu, statul român, la această dimensiune de 6 miliarde pe an, nu am să o fac. Și vi-o spun cu toate riscurile, pentru că nu mi se pare corect ca unii să muncească, cum se întâmplă aici, la Fundeni, și să găsim soluții să stăm acasă și să și câștigăm mai mult decât cei care muncesc. Mi se pare o aberație”, a declarat premierul Marcel Ciolacu în cadrul unui eveniment ce a avut loc, luni, la Institutul Fundeni.

Citește și: Unde ajung banii din "taxa pe boală". Ministerul de Finanțe, precizări pentru DC NEWS

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel