Guvernul îi reclamă la DNA pe Funeriu și Vreme. Vezi motivul
Data publicării:
Autor: ana
WhatsApp
funeriu
funeriu

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, și fostul ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, Valerian Vreme, sunt acuzați de fals intelectual și abuz în serviciu, în urma verificărilor efectuate de Corpul de Control al premierului la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale.

Guvernul va sesiza DNA pentru posibile fapte de natură penală ale foștilor miniștri din guvernarea Boc, Daniel Funeriu și Valerian Vreme, care ar fi promovat o notă privind achiziția de soft educațional, în baza căreia ar fi efectuat plăți de aproape 8 milioane euro fără temei, cu 5 milioane peste preţul real.

Concluzia rezultă dintr-un raport întocmit de Corpul de Control al primului-ministru în urma verificărilor efectuate la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei în legatură cu închirierea de licenţe educaţionale.

Acţiunea de control a vizat perioada 2009-2012.

Potrivit inspectorilor guvernamentali, "Fapta ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului, domnul Daniel Petru Funeriu şi a ministrului comunicaţiilor şi societăţii informaţionale, domnul Valerian Vreme, de a semna şi promova spre aprobare 'Nota privind licenţele pentru produsele Microsoft utilizate de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului în şcoli' în care s-a consemnat împrejurarea necorespunzătoare adevărului conform căreia acordul-cadru nr. 32/12.08.2009 încheiat în baza H.G. nr. 460/2009 'permite încheierea unui contract subsecvent referitor la suplimentarea numărului de licenţe ale MECTS, pentru şcoli', în condiţiile în care în H.G. nr. 460/2009 nu a fost reglementată situaţia licenţelor destinate unităţilor de învăţământ, având drept consecinţă încheierea contractului de furnizare produse nr. 108/17.08.2011, angajament legal în baza căruia Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a efectuat plăţi în sumă totală de 8.825.673,50 euro, poate întruni elementele constitutive ale infracţiunii de fals intelectual, prevăzută de art. 289 Cod penal", se arată în raportul Corpului de control.

Potrivit raportului, împuternicirea acordată Ministerului pentru Societatea Informaţională pentru efectuarea achiziţiei a fost extinsă în mod ilegal printr-o notă semnată de fostul ministru de resort Valerian Vreme şi de fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu şi aprobată de premierul de la acea dată, Emil Boc, ceea ce avut drept consecință obligația de plată a unui preț mai mare cu aproximativ 5,4 milioane euro decât preţul pentru închirierea licenţelor efectiv utilizabile în sistemul educaţional, sumă care a constituit pagubă adusă bugetului statului.

În vederea valorificării constatărilor și concluziilor menționate în Raportul întocmit de Corpul de Control al Primului-ministru,  documentul va fi trimis către DNA în vederea cercetării posibilelor fapte de natură penală a celor doi foşti miniștri.

Citește aici Raportul Corpului de Control al Primului-ministru

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel