Data publicării:

Guvernul francez interzice TikTok în teritoriile extra-europene pentru a stăvili protestele violente

Autor: Mihai Preda | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Guvernul francez a anunțat interzicerea aplicației TikTok pe insula Noua Caledonie, ca răspuns la protestele în creștere de pe teritoriul său de peste mări din Pacific.

Prim-ministrul Franței, Gabriel Attal, a declarat că aplicația populară de partajare a videoclipurilor va fi închisă în cadrul stării de urgență care include și desfășurarea armatei și instituirea unui coprifoc pe insulă, care are aproximativ 270.000 de locuitori, scrie POLITICO.

Protestele au izbucnit începutul acestei săptămâni, după ce parlamentarii francezi au adoptat un proiect de lege care ar permite tuturor cetățenilor care au locuit pe insulă timp de cel puțin 10 ani să voteze la alegerile locale. Mișcările pro-independență din Noua Caledonie susțin că acesta ar slăbi reprezentarea populației indigene, Kanakilor.

Patru persoane au murit și sute au fost rănite, a declarat ministrul de interne francez, Gérald Darmanin.

Măsura fără precedent pentru Franța vine în aceeași zi în care ONG-ul Access Now a avertizat despre un număr record de întreruperi de internet în toată lumea în raportul său anual pentru 2023.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a propus în iulie 2023 ideea închiderii platformelor precum Snapchat și TikTok pentru a controla revoltele din toată Franța metropolitană, după uciderea unui adolescent de către un ofițer de poliție. Cu toate acestea, ideea a stârnit critici generalizate că reflectă măsurile luate de regimurile autoritare din China, Myanmar și Iran pentru a suprima libertatea de exprimare.

TikTok nu a răspuns imediat unei cereri de comentariu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel