Guvernul evacuează românii din Libia, cu un avion Tarom. 220 de români au cerut să se întoarcă în ţară
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
libia
libia

Cei mai mulţi dintre cei 450 de români care se află în prezent în Libia vor fi evacuaţi miercuri sau joi cu un avion charter Tarom care va ateriza pe aeroportul din Tripoli, costurile evacuării urmând a fi suportate de Guvernul român, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi.

„Am cerut un avion mare, Guvernul îşi asumă costurile, vom face şi o hotărâre de guvern în şedinţa de astăzi, sperăm că două curse cu un avion de circa 200 de locuri ar putea rezolva situaţia, însă nu toţi cetăţenii români vor să plece. Mulţi dintre ei estimează că ar fi mai sigur să rămână acolo unde se află. Cred însă că dacă avionul ajunge acolo azi sau mâine, ei se vor decide, ştiind că e la îndemână“, a spus ministrul Baconschi, într-o conferinţă de presă.

Baconschi a precizat că 80 dintre românii aflaţi în Libia au plecat marţi, alţii au fost evacuaţi tot marţi, cu un avion bulgar, iar în prezent Ambasada de la Tripoli este în contact permanent atât cu companiile pentru care lucrează cei aproximativ 450 de români rămaşi, cât şi cu aceştia.

Pe de altă parte, ministrul Baconschi a arătat că există probleme legate de faptul că multe dintre platformele pe care lucrează cetăţeni români se află la distanţe foarte mari de capitală şi în actualul context intern nu li se poate asigura securitatea transferului din locul unde lucrează la aeroportul din Tripoli.

Totodată, el a mai afirmat că există români aflaţi în zone la mare distanţă de Tripoli, unde accesul se face foarte greu, situaţie la care se adaugă lipsa generală de informaţii, însă diplomaţii români încearcă să coroboreze informaţiile de care dispun cu cele primite de la oficialii altor state membre UE, pentru a avea o percepţie în timp real a evoluţiilor din această ţară.

Citeşte şi:

EXCLUSIV: Şase români părăsiţi în deşertul din Libia, fără acte şi în pericol de a pierde legătura cu familia

16 români evacuaţi din Libia au ajuns în Ucraina şi Polonia. Descriu scene din Infernul lui Dante

Guvernul alocă 900.000 lei pentru sprijin consular şi evacuarea cetăţenilor români din Libia

Guvernul a decis, în şedinţa de miercuri, alocarea a 900.000 lei pentru sprijin consular şi evacuarea cetăţenilor români din Libia, ambasada României din Tripoli primind până în prezent 220 cereri de evacuare din partea românilor aflaţi în această ţară, a anunţat, miercuri, ministrul de Externe, Teodor Baconschi.

Libia a întrerupt furnizarea de gaze naturale spre Europa. Crește prețul petrolului. Democrația costă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel