Guvernul din Viena în dispută cu Airbus
Data publicării:
Autor: Diana Popescu
WhatsApp
Guvernul de la Viena se află în dispută cu compania Airbus, al cărui director este acuzat de corupție.

Guvernul de la Viena a anunţat în luna februarie că a formulat o plângere penală împotriva companiei Airbus pentru fraude şi fapte de corupţie pe care autorităţile de la Viena afirmă că le-au constatat în cazul unui contract controversat în valoare de două miliarde de euro încheiat în anul 2003 pentru livrarea a 18 avioane Eurofighter, contract revizuit ulterior pentru 15 aparate în valoare totală de 1,7 miliarde de euro. 

La acea vreme, Thomas Enders conducea divizia de apărare a grupului EADS. Conform Parchetului austriac, compania Airbus ar fi oferit comisioane confidenţiale în valoare de 183,4 milioane de euro. Pentru toate neregulile, despăgubirile cerute de Austria ajung la 1,1 miliarde de euro. 

Consorţiul european 'a dezinformat Austria începând din anul 2002 atât în ceea ce priveşte preţul, cât şi capacităţile de livrare şi echipamentele' pentru avioanele Eurofighter, se menţionează într-un document al anchetatorilor austrieci. 

În replică, Thomas Enders a transmis o declaraţie în care consideră că 'ceea ce se întâmplă în Austria este un abuz al sistemului judiciar cu motivaţie politică (...), nimic altceva decât o retorică electorală josnică' în perspectiva alegerilor legislative de anul viitor, el reafirmând că acuzaţiile la adresa companiei Airbus sunt nefondate. 

Şi Ministerul austriac al Apărării a reacţionat prin purtătorul său de cuvânt, care a cerut companiei Airbus să colaboreze pentru clarificarea faptelor. 

Compania Airbus este vizată de o anchetă preliminară şi în Franţa tot pentru presupuse fapte de corupţie, legate de activităţi pentru aviaţia civilă în Marea Britanie, unde o investigaţie este de asemenea în desfăşurare.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel