Guvernul de la Berlin le recomandă cetăţenilor germani să părăsească Iranul pentru a nu risca arestarea
Guvernul de la Berlin le-a recomandat joi cetăţenilor germani să părăsească Iranul, unde sunt expuşi arestării arbitrare şi unor condamnări la închisoare pe termen lung, transmite Reuters. Autorităţile germane avertizează că cei mai expuşi la astfel de situaţii sunt cei cu dublă cetăţenie.
Germania a salutat sancţiunile Uniunii Europene împotriva Iranului, unde protestele antiguvernamentale - cele mai ample de după revoluţia islamică din 1979 - sunt reprimate violent.
"Cetăţenilor germani li se cere să plece din Iran. Pentru cetăţenii germani există un risc concret de a fi arestaţi, interogaţi şi condamnaţi la închisoare pe termen lung. În special cei cu dublă cetăţenie, care au atât cetăţenie iraniană, cât şi germană sunt expuşi riscului", arată un comunicat al ministerului de externe de la Berlin.
Scholz, despre relația cu Beijingul: Germania 'nu vrea să se decupleze' de la China, ci 'să demonteze dependenţele'
'Căutarea securităţii naţionale - sinonimă cu stabilitatea sistemului comunist - şi autonomia naţională vor continua mai semnificativ. Şi, pe măsură ce China se schimbă, modul în care tratăm cu China trebuie să schimbe şi el', a scris Scholz joi într-un articol pentru Politico.
Deşi războiul din Ucraina a schimbat multe aspecte ale relaţiilor internaţionale, 'chiar şi în condiţii schimbate, China rămâne un important partener de afaceri şi comerţ pentru Germania şi Europa - nu vrem să ne decuplăm de la el', afirmă Scholz.
În acelaşi timp însă, Germania va 'demonta dependenţele unilaterale' de China în anumite produse sau tehnologii.
'În privinţa investiţiilor chineze în Germania, vom face de asemenea diferenţe în funcţie de faptul dacă acestea creează sau exacerbează dependenţe riscante', a adăugat cancelarul, referindu-se la recenta controversă legată de o investiţie chineză în portul Hamburg.
Potrivit dpa, achiziţia a primit aprobarea să continue, însă sub condiţii care limitează orice control asupra operaţiunilor portuare.
'Vom continua să insistăm pe reciprocitate (în afacerile cu China). Şi, acolo unde China refuză să permită această reciprocitate, nu poate rămâne fără consecinţe', mai spune cancelarul german.
În sfârşit, Olaf Scholz afirmă că, în discuţiile pe care le va avea, nu va evita 'subiectele dificile' precum statutul Taiwanului sau situaţia din provincia chineză Xinjiang.
Joi, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze a afirmat că SUA nu au 'niciun drept' să se amestece în cooperarea economică dintre China şi Germania, după ce Washingtonul 'a sugerat puternic' ca Beijingul să nu obţină un pachet de control în tranzacţia legată de un terminal din portul Hamburg, transmite Reuters.
Interferenţa Statelor Unite este simptomatică pentru practica acestora de diplomaţie coercitivă, a declarat Zhao Lijian într-un briefing de presă la Beijing.
'Cooperarea pragmatică dintre China şi Germania este o chestiune a două state suverane, iar Statele Unite nu ar trebui să o atace fără motiv şi nu au dreptul să se amestece şi interfereze', a declarat Zhao, cu o zi înaintea vizitei lui Scholz la Beijing, în care acesta este aşteptat să se întâlnească cu preşedintele chinez Xi Jinping.
Cosco, gigantul chinez de transport maritim şi logistică, a făcut o ofertă anul trecut de a prelua 35% din acţiunile la unul din cele trei terminale ale firmei de logistică HHLA în cel mai mare port german, dar coaliţia de guvernare de la Berlin este divizată în ce priveşte autorizarea tranzacţiei.
Germania ar putea permite Cosco să preia o participaţie mai redusă decât era prevăzut iniţial, în ceea ce Ministerul Economiei a descris săptămâna trecută ca fiind o 'soluţie de urgenţă' pentru a aproba tranzacţia, dar a-i reduce impactul, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News