Data publicării:

Guvernul Cioloș, reforme în Justiție pentru reforma Constituției

Autor: Ovidiu Raețchi | Categorie: Politica
WhatsApp

Un lider liberal cere Guvernului Cioloș să facă reforme vitale în Justiție pentru a pregăti reforma Constituției, în 2017. Deputatul Ovidiu Raețchi, candidat PNL la primăria sectorului 5, din București, abordează, într-o analiză politică pentru DCNews, câteva urgențe în Justiție, de la imunitatea parlamentară la criza din penitenciare. Iată, integral, analiza politică scrisă de Ovidiu Raețchi:


Noul ministru al Justitiei are nesansa unui mandat scurt si oportunitatea unei libertati politice semnificative. Am putea sa speram, in aceste conditii, ca Guvernul Ciolos – care nu are ragaz pentru o reasezare constitutionala majora – va realiza in ritm accelerat o serie de reforme juridice cu implicatii morale sau sociale importante pentru Romania.  

Trebuie limpezita, de pilda, problema imunitatilor, care in momentul de fata sunt reglementate de un bizar ritual cu caracter politic. Un aviz al Comisiei Juridice dat in trei zile pe dosare penale de mii de pagini reprezinta, de pilda, o aberatie de fond. Pronuntarea unui parlamentar pe o cauza penala la care nu are acces este, in si mai mare masura, o aberatie: in ce calitate poti tu decide daca o interceptare (aparuta in presa) e autentica? Si de ce sa fie votul in acest scop secret? De ce sa te ascunzi atunci cand denunti – in logica ta – un posibil abuz al Justiei votand impotriva DNA? Nu abia atunci trebuie sa-si faca aparitia barbatii politici?

Toate aceste ciudatenii se cer reformulate. Avem nevoie fie de limitarea imunitatii la probleme politice (declaratii, interpelari, pozitii electorale), fie de trecerea la votul deschis, pe cartela, la care electoratul sa aiba acces.

O alta tema pendinta pe lista noului ministru al Justitei e cea a eliberarilor din penitenciare in baza “lucrarilor stiintifice” elaborate de detinuti. In acest moment, legea este extrem de permisiva, caracterul “stiintific” fiind stabilit de un singur cadru universitar, sub semnatura. Si, nota bene, fara nicio verificare anti-plagiat . Asteptam, pentru legea actuala a executarii pedepselor, normele de aplicare de ani de zile – in zadar. Si punem in aceeasi barca oameni dispusi sa munceasca intelectual in detentie – uneori profesori universitari cu contributii reale – cu bisnitari semi-analfabeti din fotbal care scriu “amintiri cu balonul rotund”. Recompensam identic – si profund nedrept – cu 30 de zile de libertate maculatura plagiata de un escroc si munca onesta a unui intelectual.

Ministerul Justitiei si Ministerul Educatiei vor trebui sa regleze urgent si problema plagiatelor si a gradelor universitare acordate abuziv. In acest moment, avem practic o elita academica cangrenata de hotii academice si abuzuri procedurale. Iar impostorii nu fac altceva decat sa delegitimeze corpul profesoral care a respectat intregul curs al onorurilor in materie universitara. Curatarea CV-urilor academice trebuie sa restaureze demnitatea intelighentiei romanesti – si asta chiar cu pretul pedepsirii celor care au facut posibil haosul din sistemul demnitatii universitare.

Criza din sistemul penitenciar reprezinta o alta tema urgenta pentru ministrul Jusitiei. Nu putem amana la nesfarsit identificarea unei solutii structurale pentru inchisori, lasand CEDO sa ne pedepseasca pentru conditiile mizerabile din celule. Da, sigur, e intolerabil sa stai – cu amicii soricei – in carcere construite inainte de revolutia lui Tudor Vladimirescu. Statul are datoria de a propune fie si un proiect pe 10 ani prin care sistemul penitenciar sa fie regandit si reconstruit din temelii: daca tot luptam cu coruptia, macar sa nu le dam coruptilor sansa de a scapa pe filiera CEDO.

 

Nota redacției: titlu de homepage, lead-ul și intertitlurile aparțin redacției, răspunderea textului revine autorului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel