Guvernul britanic vrea să arunce deşeuri nucleare în mare. Avertisment: În loc să rezolvăm problema pentru generaţiile viitoare, le tăiem opţiunile
Guvernul britanic ar plănui să arunce deşeuri nucleare netratate pe fundul mării, în nord-vestul Angliei. Cercetătorii avertizează că o astfel de acţiune ar pune în pericol mamifere precum delfinii sau balenele.
Autorităţile britanice au demarat deja acţiuni de supraveghere în Marea Irlandeză, aproape de Cumbria, pentru a vedea dacă zona este potrivită pentru un depozit subteran, în care să fie stocată cea mai mare cantitate de deşeuri nucleare netratate.
Oficialii spun că este vorba despre o acumulare de materiale care include peste 100 de tone de plutoniu, care ar putea fi folosit la crearea a mii de bombe nucleare, şi că asemenea deşeuri nu pot fi ţinute la suprafaţă pentru totdeauna. De aceea, s-ar căuta un loc "unde să fie ţinute în siguranţă mii şi mii de ani, adică atât timp cât va dura să se piardă pe cale naturală radioactivitatea", scrie The Guardian.
În 2019, substanţe radioactive s-au scurs în sol în Cumbria, sub Sellafield, acelaşi loc unde a avut loc o altă scurgere serioasă şi în anii '70. În acest moment, sunt 20 de depozite de suprafaţă în Marea Britanie unde sunt stocate peste 750.000 de metri cubi de deşeuri raidoactive, echivalentul a 70% din volumul stadionului Wembley.
Se pare însă că expunerea la zgomotele făcute de aparatele seismice folosite pentru scanarea fundului mării a dus la reducerea numărului de balene din zonă, ştiut fiind faptul că acestea se bazează pe auz cel mai mult. Există şi îngrijorări cu privire la stocarea subacvatică a deşeurilor nucleare, în toată lumea existând doar câteva astfel de locuri.
Peste 800 de delfini morţi în Peru, în 2012
Rob Deaville, de la Societatea Zoologică din Londra, spune că bubuiturile seismice pot duce la evitarea habitatului, la excluderea mamiferelor din zonă şi pot creşte riscul îmbolnăvirii mediului.
"Pot apărea efecte fizice directe, temporare sau permanente, sau probleme cu auzul de la aceste bubuituri sonice", a declarat el pentru Guardian. În Peru, spre exemplu, în urma unor acţiuni similare, au murit peste 800 de delfini. Zona din Cumbria este habitatul mai multor specii de delfini.
"Echipele noastre sunt pregătite pentru eventualitatea în care va creşte numărul de mamifere moarte sau eşuate în această perioadă", a mai spus Deaville.
"Deşeurile nucleare ar rămâne în acest sit pentru milenii şi, indiferent de cât de eficiente ar fi protecţiile, o parte din radioactivitate mereu va ajunge la suprafaţă. Rata la care s-ar scurge materialul radioactiv este imposibil de prezis, iar dacă se întâmplă, ea va rămâne acolo pe perioadă nedefinită. În loc să rezolvăm problema pentru generaţiile viitoare, am putea să le lăsăm cu moştenirea unei gropi de gunoi nuclear care eliberează treptat material radioactiv în mediu şi le vom tăia opţiunile cu privire la modul în care pot scăpa de deşeuri", a declarat şi David Blackburn, preşedintele partidului Verzilor din Leeds.
Cernobîlul Marii Britanii, un oraș abandonat: Unele apartamente au bunuri în ele, ca și cum cineva ar fi ieșit pentru o zi și nu s-a mai întors
Proprietatea Clune Park din Port Glasgow, Inverclyde, a fost o comunitate înfloritoare de muncitori ai șantierului naval în anii 1920, dar acum este abandonată și arată dezolant. Se crede că doar 20 de locuitori încă își fac veacul în zona cu 430 de locuitori.
Proprietatea a fost cândva cel mai ieftin loc pentru a cumpăra proprietăți din Marea Britanie, după ce un apartament a fost vândut la licitație pentru doar 7.000 de lire sterline. Acum, exploratorul urban Kyle Urbex, în vârstă de 26 de ani, a detaliat amploarea abandonului într-o serie de fotografii uimitoare care dezvăluie cât de precară este situația.
De asemenea, zona a suferit în urma actelor de vandalism și incendieri, iar unele apartamente au fost grav avariate de incendii. Imagini sumbre arată case abandonate încă pline de bunuri, de parcă locuitorii au plecat cât de repede au putut. O biserică și o școală primară de pe proprietate au fost vandalizate și lăsate să se deterioreze.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News