Data actualizării:
Data publicării:

Guvernul britanic va lua noi "decizii dificile" după ce a stopat ajutoarele pentru încălzire la 10 milioane de pensionari

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Ministrul britanic al finanţelor, Rachel Reeves, va promite luni, într-un discurs la congresul Partidului Laburist, să "reconstruiască" ţara după 14 ani de guvernare conservatoare, însă va avertiza că vor exista "decizii dificile" în acest sens, relatează AFP.

Citește și - Cine este premierul din Europa care a primit porecle precum ”Domnul Cadou” și ”Socialistul de şampanie”

Acest discurs, ţinut cu aproximativ o lună înainte de prezentarea primului buget al guvernului laburist, va fi urmărit îndeaproape de cercurile economice care se tem de majorări de taxe. Echipa premeirului Keir Starmer, la putere după victoria laburiştilor la alegerile parlamentare de la începutul lunii iulie, dă vina pe cei 14 ani de guvernare conservatoare pentru o "gaură neagră" de 22 de miliarde de lire sterline. În august, datoria publică a atins un nivel nemaivăzut din anii 1960: 100% din produsul intern brut (PIB).

Bugetul, aşteptat pe 30 octombrie, va fi 'dureros'.

Keir Starmer a avertizat deja că bugetul, aşteptat pe 30 octombrie, va fi "dureros". În discursul său de luni, Rachel Reeves va "promite un buget care va permite să se reconstruiască Regatul Unit şi va aduce schimbarea promisă de laburişti'.

"Cred într-un Regat Unit al oportunităţilor, corectitudinii şi spiritului antreprenorial", urmează să spună ea potrivit unor fragmente din discurs date publicităţii de Partidul Laburist. "Creşterea noastră, productivitatea noastră şi veniturile familiilor noastre au rămas în urmă' în ultimii ani, va critica ea, promiţând "un deceniu de reînnoire naţională". Guvernul va face "alegerile necesare pentru a ne asigura finanţele publice şi pentru a pune bazele unei creşteri durabile", urmează să declare Rachel Reeves la prânz.

Vor fi "decizii dificile". Sindicatele acuză "o politică crudă"

 

Trebuie să luăm "deciziile corecte acum", va spune ministrul finanţelor care vrea să facă din creşterea economică "misiunea numărul unu" a guvernului. Vor fi "decizii dificile", dar nu "revenirea la austeritate" şi nicio creştere a taxelor pentru lucrători. Laburiştii au decis deja să pună capăt ajutoarelor pentru încălzire acordate la aproximativ zece milioane de pensionari, hotărâre puternic criticată.

Este o "politică crudă", a apreciat Sharon Graham, şefa celui mai mare sindicat britanic (Unite). 'Mi-ar plăcea ca el (Keir Starmer) să spună că a făcut o greşeală şi să revină" asupra deciziei, a declarat ea duminică televiziunii Sky News. Ea vrea să facă din aceasta "prioritatea" Congresului. Unite a instalat panouri publicitare în Liverpool cerând să fie "apărate" aceste ajutoare de iarnă pentru încălzire, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel