Guvernul britanic va fi anchetat pentru gestionarea pandemiei de COVID-19
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la EKATERINA  BOLOVTSOVA/ Pexels
Fotografie de la EKATERINA BOLOVTSOVA/ Pexels
Ancheta publică privind gestionarea de către guvern a pandemiei de COVID-19 și-a început activitatea într-un proces în care miniștri, oficiali și consilieri științifici ai guvernului vor fi chemați să dea mărturii în public.

Ancheta va începe să prin chemarea la audieri a unor martori, începând de la fostul ministru al Sănătății Matt Hancock și prim-ministrul în exercițiu Boris Johnson.

Cea mai recentă etapă a investigațiilor anchetei, cunoscută sub numele de Modulul 2, se va concentra pe deciziile și anunțurile făcute de guvernul Regatului Unit între începutul lunii ianuarie și sfârșitul lunii martie 2020 la începutul pandemiei. 

Guvernul Johnson a obținut un raport mixt în timpul pandemiei. După ce a fost lent în introducerea măsurilor de izolare pentru a reduce răspândirea primului val de virus și s-a confruntat cu penuria de ventilatoare și echipamente de protecție personală, ceea ce a dus la unul dintre cele mai mari bilanțuri de decese din Europa, guvernul a câștigat apoi laude pentru viteza de lansare a programului de vaccinare, potrivit Euractiv.

Ancheta urmează să cerceteze, de asemenea, contractele de achiziții în valoare de miliarde de lire sterline care au fost atribuite de guvern, dintre care multe au mers către companii cu legături cu partidul conservator la guvernare. 

”Echipa mea și cu mine vom stabili ce s-a înțeles despre COVID-19 la acea vreme, ce informații erau disponibile în fiecare dintre cele patru țări din Regatul Unit și cum și de ce s-au luat decizii cheie, în special la începutul pandemiei”, a spus baroneasa Heather Hallett, un fost judecător care conduce ancheta. 

”Voi strânge dovezi pentru a construi o imagine completă a provocărilor cu care s-a confruntat guvernul și a modului în care a ales să le facă față”, a mai declarat aceasta conform sursei citate.

Citește și:

Bătălia greilor: Moderna dă în judecată Pfizer și BioNTech pentru vaccinurile ARNm Covid-19

Moderna a intentat vineri procese pentru încălcarea brevetelor împotriva Pfizer și BioNTech ”pentru încălcarea brevetelor centrale pentru platforma tehnologică (sa) mRNA”, a declarat compania într-un comunicat de presă vineri.

”Moderna consideră că vaccinul împotriva COVID-19 de la Pfizer și BioNTech, Comirnaty, încalcă brevetele depuse de Moderna între 2010 și 2016, care acoperă tehnologia de bază ARNm a Moderna. Această tehnologie inovatoare a fost esențială pentru dezvoltarea propriului vaccin ARNm COVID-19 al Moderna, Spikevax. Pfizer a copiat acest vaccin BioNTech, fără permisiunea Modernei, pentru a face Comirnaty”, se arată în comunicat.

Pfizer nu a fost informat și ”nu poate comenta în acest moment”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei pentru CNN.

Moderna a spus în comunicat că nu urmărește să scoată vaccinul Pfizer de pe piață sau să împiedice vânzările viitoare ale vaccinului său și, de asemenea, nu caută daune din vânzarea acestuia în circumstanțe specifice.

Aceste circumstanțe includ vânzarea vaccinurilor în țările AMC 92, adică țările cu venituri mici și medii.

”În concordanță cu angajamentul său de acces echitabil la nivel mondial, în octombrie 2020, Moderna s-a angajat să nu-și impună brevetele legate de COVID-19 în timp ce pandemia a continuat. În martie 2022, când lupta colectivă împotriva COVID-19 a intrat într-o nouă fază și aprovizionarea cu vaccinuri  a fost mai accesibilă în multe părți ale lumii, Moderna și-a actualizat angajamentul și a precizat că, deși nu își va aplica niciodată brevetele pentru vreun vaccin COVID-19 utilizat în cele 92 de țări cu venituri mici și medii, Moderna se aștepta ca acele companii precum Pfizer și BioNTech să-și respecte drepturile de proprietate intelectuală și ar lua în considerare o licență rezonabilă din punct de vedere comercial dacă ar solicita una pentru alte piețe. Pfizer și BioNTech nu au reușit să facă acest lucru", se arată în comunicat.

Moderna mai spune că ”Pfizer și BioNTech au copiat abordarea Moderna de a codifica proteina spike de lungime completă într-o formulare de nanoparticule lipidice pentru un coronavirus. Oamenii de știință de la Moderna au dezvoltat această abordare când au creat un vaccin pentru coronavirusul care cauzează sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) cu ani înainte de apariția COVID-19.”

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel