Guvernul a aprobat fondurile pentru programul ”Rabla pentru becuri”
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Programul 'Rabla pentru becuri' a fost inclus în rectificarea bugetară a Fondului pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Prin programul 'Rabla pentru becuri' cetăţenii vor primi un voucher pentru înlocuirea becurilor convenţionale din locuinţă cu becuri cu LED noi, mai performante din punct de vedere energetic. Acest program a fost inclus în rectificarea  bugetară a Fondului pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu, potrivit  purtătorului de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, scrie Agerpres.

"Guvernul a aprobat, prin hotărâre, bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul în curs al Fondului pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu, rectificat. De mare interes pentru cetăţeni probabil va fi programul privind creşterea eficienţei energetice, de înlocuire a becurilor convenţionale uzate cu becuri LED, în valoare de 400 milioane lei, aşa-numitul program 'Rabla pentru becuri', potrivit căruia cetăţenii români vor primi un voucher pentru înlocuirea becurilor convenţionale din locuinţă cu becuri cu LED noi, mai performante din punct de vedere energetic. Scopul principal al programului vizează reducerea consumului de energie şi a emisiilor de gaze cu efect de seră în locuinţe pentru utilizatorii casnici", a declarat Dan Cărbunaru, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a precizat că, în privinţa comunităţilor, sunt alte 500 de milioane de lei, reprezentând credite de angajament, care vor finanţa programul privind iluminatul public stradal, mai exact lămpi cu LED.

"Prin Administraţia Fondului pentru Mediu, vor fi derulate două noi programe de finanţare prevăzute în cadrul PNRR, respectiv programul 'Prima conectare', dedicat sprijinirii conectării populaţiei cu venituri mici la reţele de alimentare cu apă şi canalizare şi programul de finanţare a instalaţiilor de reciclare a deşeurilor, care vizează construirea de astfel de instalaţii pentru a atinge obiectivele de reciclare din pachetul de economie circulară", a completat Cărbunaru.

Citește și:

Revoluția energetică începe cu ”programul rabla pentru becurile cu filament”. Ministrul Tanczos Barna: Vorbim de foarte mulți beneficiari, milioane de gospodării

Ministrul Mediului, Tanczos Barna a dat mai multe detalii despre cum ar putea funcționa programul de tip rabla pentru becurile cu filament care vor fi înlocuite cu cele economice dar și despre măsurile de economisire a energiei electrice în instituția ministerului la cârma căruia se află, in cadrul unei intervenții telefonice la România TV.

”Am vorbit ieri despre posibilitatea introducerii unui astfel de program. Am primit și cererea de domnul prim-ministru să analizăm variantele unui program național pe această temă. Ar trebui să fie un program complet diferit față de celelalte, pentru că aici vorbim de foarte mulți beneficiari, probabil milioane de gospodării, iar sumele sunt foarte mici în comparație cu programele clasice derulate de AFM. Până săptămâna viitoare vom face o analiză și vom prezenta variante”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Reguli noi care vor reduce consumul nejustificat de energie

”Cel mai important este ca la sfârșitul programului toate becurile să fie stinse și să rămână numai lumina de la postul de control în clădire. Aceasta este de fapt lumina de veghe și, conform standardelor, trebuie să asigurăm protecția instituției și pe timp de noapte. Programul de lucru va fi modificat astfel încât sa trecem mai repede la programul de iarnă. Începând de ieri am redus consumul de energie prin renunțarea la echipamentele de aer condiționat. Prin aceste măsuri și eliminarea risipei suntem convinși că vom atinge ținta de reducere a consumului cu 10%”, a mai declarat Barna... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel