Urmărește emisiunea live
Guvernatorul New Yorkului, acuzat că a hărțuit 11 femei. Asistenta sa principală își dă demisia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Guvernatorul New Yorkului, acuzat că a hărțuit mai multe femei. Asistenta sa principală își dă demisia
Guvernatorul New Yorkului, acuzat că a hărțuit mai multe femei. Asistenta sa principală își dă demisia
Asistenta principală a guvernatorului statului New York (nord-estul SUA) Andrew Cuomo a demisionat duminică, pe fondul acuzaţiilor procurorului general potrivit cărora guvernatorul a hărţuit sexual 11 femei, relatează luni Reuters. 

Melissa DeRosa, secretara guvernatorului, ar fi încercat să acopere acţiunile guvernatorului şi să se răzbune împotriva unuia dintre acuzatorii săi. Numele ei a fost menţionat de 187 de ori în raportul de 168 de pagini ce a fost publicat marţi. 'Personal, ultimii 2 ani au fost emoţional şi mental obositori. Sunt pentru totdeauna recunoscătoare pentru oportunitatea de a fi lucrat cu astfel de colegi talentaţi pentru statul nostru', a declarat DeRosa într-un comunicat.

Ce ar fi făcut Cuomo, potrivit raportului

Potrivit raportului, Cuomo a pipăit, sărutat şi făcut comentarii implicând 11 femei şi a încălcat astfel legea, determinând procurorii locali să lanseze o investigaţie penală şi reaprinzând apelurile pentru ca el să demisioneze.

Cuomo a rezistat apelurilor de a demisiona, venite inclusiv de la colegi democraţi precum preşedintele Joe Biden, dar s-ar putea în curând confrunta cu o procedură de 'impeachment' pentru a fi dat jos din funcţie de către parlamentarii statului.

Comisia judiciară a Adunării Statului New York are programată o întâlnire pentru a aborda procedurile de impeachment luni la 9.30 ora locală (13.30 GMT). Între timp, o fostă asistentă ce a depus o plângere penală împotriva lui Cuomo săptămâna trecută acuzându-l că a pipăit-o la conacul executiv din Albany vorbeşte public pentru prima dată într-un interviu televizat urmând a fi difuzat luni, spunând că guvernatorul 'trebuie tras la răspundere'.

Brittany Commisso, una dintre cele 11 femei pe care Cuomo le-ar fi hărţuit sexual, a fost identificată doar ca 'asistent executiv #1' în raport. Ea a spus anchetatorilor statului că Cuomo i-a mângâiat sânul cu o ocazie, cea mai gravă afirmaţie cu care se confruntă guvernatorul. Cuomo a respins acuzaţiile, deşi a recunoscut că eforturile sale de a fi afectuos cu oamenii pe care îi întâlneşte poate că i-au făcut pe unii să se simtă incomod.

Avocatul său, Rita Glavin, a declarat reporterilor vineri că acuzaţiile lui Commisso au fost fabricate, citând e-mailuri şi alte dovezi documentare despre care ea spune că subminează povestea acesteia.

Primarul Bill de Blasio îi ceruse demisia lui Cuomo, în primăvară

Primarul orașului New York, Bill de Blasio, i-a cerut în primăvară guvernatorului Cuomo să-și dea demisia, în urma scandalului. Conform BBC, Cuomo era la acel moment investigat, după ce șase femei l-au acuzat de hărțuire sexuală. Primarul a spus că situația este „absolut inacceptabilă”.

Guvernatorul Cuomo a negat acuzațiile și a explicat, în legătură cu a șasea femeie, că el nu a făcut niciodată ceea ce spune ea. „Când vine vorba despre această acuzație în special cum că guvernatorul și-a chemat o angajată, o persoană asupra căreia avea putere, într-o locație și apoi a hărțuit-o sexual este absolut inacceptabilă. Mă dezgustă și nu mai poate rămâne guvernator”, a explicat primarul De Blasio, adversar cu tradiție al lui Cuomo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel