Guvern, prima reacție după negocierile cu sindicaliștii din educație
Autor: Elena Aurel | Publicat pe: 30 mai 2023, 13:48
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanții liderilor sindicatelor din Educație.

În cadrul dialogului, la care a participat și ministrul Educației, doamna Ligia Deca, au fost prezentate măsurile propuse privind majorarea veniturilor personalului din Învățământ.

În privința majorărilor salariale solicitate în cadrul noii grile din viitoarea Lege a salarizării personalului plătit din fonduri publice, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat garanțiile privind confirmarea utilizării ca reper pentru salariul debutantului pentru baza grilei de salarizare din învățământ la nivelul salariului mediu brut pe economie.

Astfel, la nivelul coaliției de guvernare, așa cum a fost deja convenit și ulterior prezentat luni, 29 mai a.c., în cadrul întâlnirii liderilor coaliției cu reprezentanții sindicatelor din educație, va fi asumat un acord în acest sens, iar la nivelul Guvernului va fi adoptat un Memorandum ce va fi publicat în Monitorul Oficial al României.

În privința solicitărilor privind majorarea veniturilor din Educație, până la intrarea în vigoare a noii grile, în condițiile în care deja prin măsurile luate la nivelul acestui Guvern toate veniturile personalului din Educație au ajuns la maximul din grilă, au fost consolidate asigurările privind resursele necesare pentru alocarea de sume tranzitorii, astfel încât fiecărui angajat dintre cei aproape 270.000 din categoria personalului didactic și didactic auxiliar să îi fie alocat un venit net de 4.000 de lei, în două tranșe, începând cu luna iunie, iar celor 65.000 din categoria personalului nedidactic, un venit net de 1.500 lei, în două tranșe, începând cu luna iunie.

Aceste măsuri asumate la nivelul Guvernului vin în completarea alocărilor bugetare deja implementate de către actualul Executiv privind majorarea la maximul grilelor prevăzute de Legea 153/2017 întregului personal din Educație, alături de investițiile în infrastructura sistemului de învățământ, a transmis Guvernul.

VEZI ȘI: Sindicaliștii, anunț după negocierile de la Guvern, în plin protest

Sindicaliștii anunță că vor continua protestele și greva generală, după ce nu s-a ajuns la o înțelegere cu premierul Nicolae Ciucă, în cea de-a șaptea zi de criză. 

„Totul a fost tranșant! Ei vin și își prezintă soluțiile, iar noi le dăm răspunsul cu care suntem mandatați de colegii noștri. Astăzi, premierul ne-a promis că va da memorandul cu acea grilă. Le-am cerut răspicat o Ordonanță de Urgență, pentru că altfel nu avem încredere. Iar legat de cererea noastră, de a se majora salariile, nu se acceptă, e vorba de o creștere de 20% a salariilor”, a declarat Marius Nistor (Federația Națională Sindicală „Spiru Haret”).

Negocierile au avut loc chiar în timpul protestelor profesorilor, din Piața Victoriei. La manifestație participă 20.000 de persoane, potrivit organizatorilor. 

„Am solicitat suplimentar o întâlnire a birourilor celor trei federaţii cu domnul preşedinte Klaus Iohannis, pentru că repetăm: este obligaţia domniei sale să intervină într-un moment cheie, într-un moment critic şi să medieze în acest conflict care a izbucnit între salariaţii din învăţământ şi Guvernul României. Astăzi înaintăm adresa respectivă, aşteptăm răspunsuri. Mâine (marţi n.r.), după ora 16:30, suntem dispuşi să ne întâlnim unde doreşte preşedintele pentru a rezolva această problemă”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie 'Spiru Haret', Marius Nistor.

Liderii sindicatelor din educaţie au propus luni ministrului Muncii Marius Budăi o nouă variantă de majorare salarială până la sfârșitul anului 223, prin care coeficientul de ierarhizare 1 să fie multiplicat cu 3.000 de lei, cât este salariul minim pe economie. Mai mult, au transmis că aşteaptă cât mai repede 'un semnal din partea Guvernului'. ...Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?