Guvern Germania. Decizia finală în CDU. Rezultatul votului
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
Uniunea Creştin-Democrată germană (CDU), partidul cancelarului Angela Merkel, a aprobat luni acordul de guvernare cu social-democraţii (SPD), ceea ce o aduce pe Merkel cu un pas mai aproape de al patrulea mandat de şefă a guvernului de la Berlin, transmit Reuters şi AFP. 

Contractul de coaliţie este aprobat cu 27 de voturi împotrivă şi toţi ceilalţi din cei 975 delegaţi prezenţi, toţi ceilalţi fiind în favoarea alianţei, a anunţat Armin Laschet, unul dintre liderii CDU, la finalul procedurii de vot desfăşurate prin ridicarea mâinii. 

Din blocul conservator german mai face parte Uniunea Creştin-Socială (CSU), aliatul bavarez tradiţional al CDU. 

A numit unul dintre cei mai vehemenți critici ai săi 

Angela Merkel a încercat duminică să atragă de partea sa criticii din propriul partid selectând nume noi pentru viitorul său guvern, inclusiv pe Jens Spahn (37 de ani), care a fost unul dintre cei mai vehemenţi critici ai cancelarului în interiorul CDU. Intenţia acestor numiri este şi de a pune capăt dezacordului referitor la modalitatea de a stopa ascensiunea formaţiunii de extremă dreapta 'Alternativa pentru Germania' (AfD). 

Merkel a susţinut concesiile făcute social-democraţilor de către CDU şi CSU, printre care încredinţarea portofoliului finanţelor SPD-ului. 

Sprijin din partea susținătorilor 

Ea a spus că Germania va organiza foarte probabil alegeri anticipate în cazul în care cei 464.000 de membri ai SPD resping acordul cu conservatorii în cadrul votului prin corespondenţă care va avea loc în perioada 20 februarie-2 martie. Rezultatele acestui vot vor fi anunţate pe 4 martie. 

Sondajele de opinie recente arată că două treimi dintre susţinătorii SPD sprijină formarea unei coaliţii guvernamentale alături de conservatorii Angelei Merkel, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel