Gurile Dunării, o țintă strategică. Diaconescu: Pot să confirm din discuțiile cu Lavrov
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Gurile Dunării, o țintă strategică. Diaconescu: Pot să confirm din discuțiile cu Lavrov / Foto: Kremlin.ru
Gurile Dunării, o țintă strategică. Diaconescu: Pot să confirm din discuțiile cu Lavrov / Foto: Kremlin.ru
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, susține că Gurile Dunării reprezintă o țintă strategică a Rusiei.

Cristian Diaconescu susține că Gurile Dunării sunt o țintă strategică a lui Vladimir Putin de mai mulți ani de zile. Fostul ministru de Externe a explicat și de ce Rusia își dorește foarte mult să acapareze Odesa, dar și ce ar însemna asta pentru România.

"Pot să spun și să confirm, inclusiv din discuții bilaterale cu Lavrov și cu alții, Gurile Dunării reprezintă o țintă strategică pentru Federația Rusă de ani de zile. În momentul în care, într-adevăr, Odesa este zona cea mai sensibilă din acest punct de vedere... Ce are Odesa din punct de vedere militar deranjează foarte serios Federația Rusă. Din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, are câteva zeci, poate câteva sute de kilometri de coridoare subterane, deci ideea de a debarca în Odesa presupune din partea Federației Ruse un efort militar foarte serios. Dar dacă Odesa, mai ales prin apropierea de Herson, dacă Odesa este preluată la un moment dat, situația poate fi deosebit de gravă. Cum să vă spun, a avea vase ale Federației Ruse spre Brațul Chilia, cred că ar fi, într-adevăr, o dezvoltare...", a explicat Cristian Diaconescu la DC NEWS.

"Și credeți că efortul militar rusesc se va concentra acum pe Odesa? Practic e singura bucățică care le-a mai rămas ucrainenilor", l-a întrebat analistul politic Bogdan Chirieac.

Amenințările nucleare ale lui Putin

"Da, într-adevăr. Nu știu dacă se va întâmpla acest lucru, Acest joc amestecat de război hibrid, grefat pe acțiuni militare punctuale care să creeze temeri, îngrijorare, anunțuri cum a fost cel privind loviturile nucleare, momentul în care a făcut Putin acel tip de demers, oarecum ultimativ, evident că există forțe de informare ale americanilor și britanicilor, mai ales satelitare, ei au constatat că nu s-a întâmplat nimic din punct de vedere tehnic pentru că o lovitură nucleară nu poate fi așa simplă, apeși pe un buton și să se întâmple, trebuie să existe niște pregătiri, în silozuri, încărcări... Nu se întâmplase nimic, deci rămăsese la nivel de mesaj.

Tensiunile de la centrala Zaporojie

Acum cu centrala de la Zaporojie este de văzut, apar decizii care par a fi contradictorii, operatori ruși care se retrag la un moment dat pentru că urmează să se întâmple ceva astăzi la centrala din Zaporojie... Se va întâmpla sau nu se va întâmpla, rămâne de văzut. Șeful AIEA a cerut misiuni de observare internațională încă din iunie și a fost refuzat. Acum, Erdogan pare că a obținut de la Zelenski acordul privind o astfel de misiune. Partea rusă în schimb spune: "Da, dar numai în condițiile unui armistițiu, dar nu în condițiile în care noi am demilitariza, adică în condițiile în care noi am pleca de acolo".

Cristian Diaconescu: Frigiderul a bătut televizorul în multe zone din Federația Rusă

Foarte complicată situația, deci este un amestec de mesaje, care, la un moment dat, este greu de spus cât acoperă și din ceea ce se întâmplă efectiv acolo. O explozie la Zaporjie, Doamne ferește, ar afecta groaznic pe toată lumea, deci nu ar avea practic nimic de câștigat, dar sunt mesaje care de multe ori exced zonele ucrainene, sunt mesaje care se transmit lumii libere, iar de regulă, din ce știu, la astfel de teme care par stranii, raportul de șantaj se referă la diminuarea sancțiunilor pentru că este o nervozitate din ce în ce mai mare în Federația Rusă din acest punct de vedere și, se pare, cum spun unii, că frigiderul a bătut televizorul în multe zone din Federația Rusă, mai ales în regiunile Petersburg, Moscova, unde e un alt tip de populație decât în nordul îndepărtat", a spus Cristian Diaconescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel