Data publicării:

Gunoiul din București. Toni Greblă: Dacă nu acționăm, riscăm să avem probleme chiar și cu Comisia Europeană / video

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
gunoi
gunoi

Omenirea aruncă peste două miliarde de tone de deșeuri anual. Cu cât oamenii reușesc să reutilizeze mai mult obiectele și resursele deținute, cu atât vor economisi mai mult și vor arunca mai puțin.

Deșeurile generate de bucureșteni pot reprezenta o resursă valoroasă. Mare parte din ceea ce noi aruncăm poate fi refolosit și transformat în materie primă. Dar pentru a ajunge să fie într-adevăr reciclate, locuitorii Capitalei trebuie să cunoască regulile de pregătire și sortare a deșeurilor.

Dintre toate deșeurile generate în București, doar în jur de 10% ajung să fie reciclate. Este un procent foarte mic, sub media națională, iar România este undeva la coada Europei în această privință.

Despre acest subiect a vorbit Toni Greblă, prefectul Capitalei, la DC News și DC News TV.

„Primarii de sector trebuie să convingă cetățenii să facă o colectare selectivă. Ar trebui să ajungem la 30-40-50% coeficient de reciclare din deșeurile pe care le colectăm. Acum nu le colectăm selectiv. Pe ici, pe colo, mai există niște bune exemple de colectare selectivă. În general, ce se colectează la nivelul Bucureștiului, se colectează la grămadă. Suntem undeva sub 10% de colectare selectivă a deșeurilor din București, ceea ce nu este bine din niciun punct de vedere. Am putea avea probleme inclusiv cu Comisia Europeană pe infringement pe nerespectarea unor directive și angajament pe care ni le-am luat și care sunt posibil de realizat”, a zis Toni Greblă, prefectul Capitalei la DC News și DC News TV.

„Am discutat cu primarii de sector și, din primăvară, să realizăm o colectare selectivă a gunoaielor pentru că acest lucru ar însemna costuri mai mici”, a mai spus Toni Greblă.

Youtube video image

Deșeurile menajere (reziduale) sau fracția umedă sunt și cele mai întâlnite. În prezent, primăriile și autoritățile locale încearcă să reducă volumele de deșeuri menajere generate de populație, pentru că sunt dificil de sortat și ajung, inevitabil, la depozitele de gunoi.

Ce NU trebuie să ajungă împreună cu deșeurile menajere:


• Deșeurile reciclabile (hârtie și carton, plastic, metal, sticlă);
• Deșeuri textile și încălțăminte;
• Deșeuri de echipamente electrice și electronice (inclusiv becuri și baterii);
• Deșeuri voluminoase (obiecte de mobilier sau lemn, saltele, covoare, anvelope auto);

• Deșeuri din construcții și renovări;
• Deșeuri periculoase (medicamente, măști, vopsele, insecticide, pesticide).

VEZI ȘI: Toni Greblă: De unde vine ”poluarea majoră” în București. Anunță semnarea unui protocol

Toni Greblă a vorbit despre poluarea din București, anunțând și semnarea unui protocol.

„În București, poluarea majoră, poluarea cea mare vine de la traficul auto”, a zis Toni Greblă, prefectul Capitalei.

„Ceea ce auzim cu toții, că se ard diverse deșeuri pentru a recupera fier, cupru, se petrece pe raza județului Ilfov. Din acest motiv, aș dori ca, în perioada imediat următoare, probabil la începutul lui 2023, să semnăm un protocol cu Prefectura județului Ilfov și, împreună cu Gărzile de Mediu, primăriile sectoarelor limitrofe, autoritățile locale, să găsim o modalitate, inclusiv prin a supraveghea cu drone, pentru a depista foarte repede focarele de foc, fum”, a spus prefectul Toni Greblă în cadrul unui interviu acordat DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel