Data publicării:

Gunoiul din Austria, oprit la intrare în România. Sunt zeci de tone

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Gunoiul din Austria, oprit la intrare în România. Sunt zeci de tone / Foto: Pixabay
Gunoiul din Austria, oprit la intrare în România. Sunt zeci de tone / Foto: Pixabay

Două TIR-uri pline cu gunoi care veneau din Italia şi Austria au fost blocate la intrarea în țară de către autoritățile române.

Autorităţile din Vama Nădlac II au blocat intrarea în ţară a două TIR-uri care veneau din Italia şi Austria, transmite Agerpres, Acestea erau încărcate cu peste 43 de tone de deşeuri, iar şoferii nu aveau documente de import.

Automarfarele erau conduse de şoferi români, care au declarat la graniţă că transportă deşeuri de aluminiu de la societăţi comerciale din Italia şi Austria pentru firme din România.

Deșeurile au fost întorse în cele două țări



"Existând suspiciuni cu privire la legalitatea transporturilor în cauză, poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin autorizat reprezentanţilor Comisariatului Judeţean Arad din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că automarfarele erau de fapt încărcate cu 43.730 kilograme de deşeuri, pentru care şoferii nu au prezentat documentaţia necesară prevăzută de lege pentru importul acestor produse", a informat, miercuri, Poliţia de Frontieră Arad.

Autorităţile române au dispus ca deşeurile să fie returnate expeditorilor din cele două ţări.

Ce s-ar întâmpla cu traficul ilegal de gunoaie odată cu intrarea României în Schengen?

Portul Constanță rămâne cea mai importantă poartă de intrare a deșeurilor ilegale, scrie romania.europalibera.org. Deșeurile pot fi introduse în România doar dacă aceste sunt folosite în activități industriale, cum ar fi fabricarea cimentului.

Jumătate din deșeurile ilegale care ajung în România ar trece acum prin vămile cu Ungaria și Bulgaria, frontiere care ar urma să dispară dacă Bucureștiul și Sofia ar intra în rândul capitalelor din spațiul liber al circulației. Astfel potrivit sursei citate, exporturile ilegale cu gunoi spre România nu ar trebui să crească foarte mult dacă ușile Schengen s-ar deschide.

În anul 2021, atunci când s-a înregistrat un record al deșeurilor ilegale descoperite la controalele vamale, aproape 8.000 de tone de gunoi ar fi intrat în România dacă nu erau controalele la punctele de trecere a frontierei cu Ungaria și Bulgaria, mai scrie sursa citată anterior.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel