Gunoaiele zac pe marginea drumului, iar fabricile reciclează gunoiul altora. Sistemul care va crește gradul de reciclare în România / video
Mihail Tănase, specialist comunicare Harta Reciclării, a participat la dezbaterea organizată de DC Media Group privind "Reducerea riscurilor legate de poluare: investiții verzi, metode de îmbunătățire a calității aerului, soluțiile oferite de către companii cheie" unde a vorbit despre soluțiile pe care România le are la dispoziție pentru a recicla mai mult și a reduce riscul de poluare.
Mihail Tănase a vorbit despre sistemul de garanție returnare despre care spune că va crește gradul de reciclare în țara noastră și care urmează să fie implementat.
„Sistemul de garanție returnare, nu știu dacă e în grafic, dar, oricum, se mișcă lucrurile. Deja au anunțat că au spații pentru două centre regionale, vor să mai facă unul până să-i dea drumul în noiembrie, anul acesta. Probabil că la început nu va funcționa el la capacitate maximă, dar cred că la anul vom vedea niște rezultate. Va crește gradul de reciclare pe pet, sticlă și doze de aluminiu.
Sistemul de garanție returnare încă nu a intrat în vigoare, este în pregătire. În momentul în care va intra în vigoare, absolut toate băuturile puse pe piață, alcoolice și răcoritoare, vor fi taxate suplimentar cu 50 de bani și vor avea o eticheta dedicată cu un logo care poate fi scanat și în momentul în care duci ambalajul înapoi la magazin îți primești un voucher cu acei 50 de bani.
Și aici vor fi și colectorii informali, adică dacă noi le aruncăm , să zicem că nu ne interesează să ne primim înapoi banii, colectorii informali poate sunt motivați să le strângă de pe drum și să le ducă la magazin.
Pe partea de reciclarea a peturilor, tocmai s-a deschis încă o fabrică nouă. Mai avem și cea mai mare fabrică de reciclare a petului din Europa de sud-est care importă, în momentul acesta, o parte din peturi ca să poată să funcționeze la capacitate normală.”, a spus Mihail Tănase.
„Deci ne spuneți că avem gunoaie pe marginea drumului și nu are cine să le colecteze, în schimb fabricile de reciclare reciclează gunoiul altora.", a punctat moderatorul dezbaterii.
„Exact. Dar aici contează și calitatea materialului pentru că de pe marginea drumului, acel pet e deja murdar. El trebuie spălat de fabrica de reciclare ca să-l aducă la o situație în care să poată fi reciclat și, cu siguranță, va avea costuri mai mari pentru asta. Așa că în momentul în care îl primește ca materie primă, îl va primi cu foarte puțini bani și nu va avea sens pentru cei care îl duc să-l colecteze separat și să-l sorteze.
Acest sistem integrat, sistemul de garanție-returnare, va presupune că toate materialele colectate de ei vor fi relativ curate, nu vor mai fi amestecate cu alte tipuri de deșeuri și atunci vor fi și costuri mai mici pentru reciclarea lor, în aceste condiții va avea mai mult sens, economic, să fie reciclate.”, a spus Mihail Tănase.
Care sunt soluțiile
„Noi la Harta Reciclării nu promovăm numai reciclarea, noi promovăm și reducerea și reutilizarea și asta ține de comportamentul consumatorului. Trebuie să înțelegem că sunt foarte multe ambalaje puse pe piață care nu se reciclează, în special cele care cu legătură cu alimentele: toate acele cutii pentru brânzeturi, folii folosite pentru zona de mezeluri, snacksuri.
Ideea ar fi să încercăm să cumpărăm vrac, să reutilizam sacoșe, să nu cumpărăm ambalaje noi. Dacă cumpărăm legume și fructe, să avem săculețele noastre textile, să mergem cu ele la piață sau la supermarket, să nu mai luăm de acolo pungi. Să încercăm să cumpărăm mai mult la ambalaje din sticlă în loc de plastic.
Acestea ar fi soluțiile. Într-adevăr nu merg pentru toate tipurile de produse, dar putem fi puțin mai atenți și să încercăm să reducem cantitatea de ambalaje pe care o generăm.", a spus Mihail Tănase la dezbaterea organizată de DC Media Group.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News