Guma de mestecat, un aliat al bărbaţilor supraponderali-studiu
Guma de mestecat pare a fi un aliat al bărbaţilor supraponderali trecuţi de vârsta de 40 de ani, potrivit unui studiu al cercetătorilor japonezi.
Guma de mestecat. Potrivit studiului, atunci când este folosită în timpul mersului pe jos, îi determină să se deplaseze mai repede şi, astfel, îi ajută să slăbească, spun cercetătorii japonezi. cercetătorii japonezi, citaţi de AFP.
'Combinaţia dintre exerciţiul fizic şi guma de mestecat ar putea fi o modalitate eficientă de ţinere sub control a greutăţii', au scris autorii studiului, publicat în Journal of Physical Therapy Science. Cercetarea a examinat 'ritmul cardiac, distanţa parcursă, viteza în mers, numărul de paşi şi consumul energetic' pentru 46 de bărbaţi japonezi cu vârste cuprinse între 21 şi 69 de ani.
Vezi si: Obezitatea, asociată cu 12 tipuri de cancer. Cele mai noi date
Voluntarii au trebuit să meargă pe jos 'în ritmul lor natural' timp de 15 minute pe o pistă de atletism. Jumătate dintre ei au mestecat două gume, ceilalţi au ingerat ingrediente existente în aceste produse sub forma unei pudre ce a fost diluată într-un pahar cu apă. Ritmul cardiac a fost mai ridicat la voluntarii care au folosit gumă de mestecat în timpul mersului. Însă în cazul bărbaţilor 'de vârstă medie şi a treia' (peste 40 de ani), medicii niponi au constatat un efect suplimentar: atunci când mestecau gumă, voluntarii aveau tendinţa de a merge mai repede, deci de a acoperi o distanţă mai mare, fapt care i-a ajutat să ardă un număr considerabil mai mare de calorii.
Motivele exacte aflate în spatele acestui fenomen rămân necunoscute, însă autorii studiului, prezentat la Congresul European despre Obezitate, organizat în aceste zile la Viena, au emis o serie de ipoteze. Astfel, bazându-se pe un alt studiu japonez care a dovedit deja că guma de mestecat creşte ritmul cardiac, chiar şi atunci când persoana în cauză se află în stare de repaus, cercetătorii niponi au evocat existenţa unei 'sincronizări cardiomotorii' - tendinţa organismului de a-şi creşte activitatea atunci când bătăile inimii accelerează.
Această tendinţă 'are mai multe şanse de a se manifesta la persoanele în vârstă decât la cele tinere'. De altfel, 'studii anterioare au arătat că femeile exercită o activitate musculară masticatoare mai mică decât bărbaţii atunci când folosesc gumă de mestecat', au subliniat experţii japonezi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News