Gulaș austriac. Rețeta pe care toți musafirii ți-o vor cere, după ce o vor gusta
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Gulașul austriac se va transforma rapid în rețeta preferată a musafirilor tăi care o vor gusta. Iată cum se prepară...

Ingrediente

1 kg ceafă de vită
800 gr ceapă
2-3 căţei usturoi
1 lingură oţet de vin roşu (sau oţet de sherry; sau oţet balsamic)
1 lingură pastă de roşii
3 linguri rase boia dulce de calitate (25 gr)
puţină boia iute 
1 linguriţă măghiran (sau oregano)
1/4 linguriţă chimen măcinat
5 boabe ienibahar
1 foaie de dafin
1 fir cimbru (poate fi uscat)
coaja rasă de la 1/2 lămâie
350 ml supă de vită (sau supă de pui; sau apă)
8 linguri ulei
sare

Cum se prepară

Se taie carnea cuburi de 2 cm. Se toacă ceapa. Într-o tigaie largă (măcar 25 cm), încingeţi uleiul şi adăugaţi ceapa. Căliţi-o la foc mediu, amestecând des până-şi pierde din volum (cca 5 minute). Se începe prepararea într-o tigaie largă fiindcă astfel ceapa se caramelizează mai repede

Se dă focul la mic şi se lasă să se călească ceapa până devine gălbui-maronie (cca 35 minute). În acest timp, amestecaţi doar din când în când şi verificaţi să nu se ardă la fund, scrie e-retete.ro.  Adăugaţi usturoiul strivit şi mai căliţi câteva minute. Adăugaţi pasta de roşii şi amestecaţi până e dizolvata. Continuaţi să căliţi totul încă 5 minute.

Acum mutaţi totul într-o oală cu fund gros şi care nu e aşa largă ca prima tigaie. Când ceapa începe să sfârâie în tuci, adăugaţi cuburile de carne şi aşteptaţi să reînceapă să sfârâie. În acel moment, trageţi tuciul de pe foc şi adăugaţi boiaua (am pus şi 1/4 linguriţă boia iute), măghiranul şi chimenul. Amestecaţi bine de tot să se acopere carnea de condimente.

Puneţi tuciul înapoi pe foc şi adăugaţi supa (dacă doriţi, puteţi substitui 80 ml supă cu vin roşu sec) şi oţetul. Adăugaţi sare. Amestecaţi şi lăsaţi să ajungă la fierbere. Puneţi deasupra ienibaharul. În acest moment, lichidul de abia cuprinde carnea. Puneţi capacul şi lăsaţi să fiarbă la foc mic. După 5 minute, veţi vedea că aveţi mai mult lichid în oală (de la sucul lăsat de carne) şi carnea sta lejer în lichid.

Fierbeţi cu capac (un capac care etanşează bine oala) timp de 2 ore. Amestecaţi în gulaş cam la 20 minute şi asiguraţi-vă că nu scade prea repede. În ultimele 15 minute, adăugaţi dafinul, cimbrul şi coaja de lămâie şi gustaţi gulaşul de sare, chimen şi boia iute şi dregeţi-le după gustul vostru. Verificaţi carnea, ar trebui să fie atât de moale încă se desfacă fâşiuţe. Dacă doriţi, degresaţi gulaşul la final.

Țineţi cam 150 ml supă fierbinte la îndemână şi adăugaţi în timpul fierberii în cazul în care gulaşul scade prea repede şi riscă să devină uscat; asta depinde foarte mult de oală pe care o folosiţi. Se serveşte cald, cu paste, găluşcuţe de făină, găluşte de pâine sau cartofi fierţi. E bun imediat sau reîncălzit.

- Image by jcomp on Freepik

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel