Grupurile Turceni şi Rovinari trebuie să intre în conservare. Dan Cărbunaru: Trebuie, dar fără ca acest lucru să afecteze contractele celor care muncesc în acest moment
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunţat că România trebuie să îşi îndeplinească obligaţiile privind intrarea grupurilor energetice Turceni şi Rovinari în conservare. 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat joi că România trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile privind intrarea în conservare a grupurilor energetice Rovinari şi Turceni, dar că acest lucru nu afectează situaţia contractuală a angajaţilor.

"România trebuie să-şi îndeplinească aceste obligaţii privind intrarea acestor grupuri în conservare, fără însă ca acest lucru, cel puţin potrivit situaţiei existente în acest moment, să aducă atingere în vreun fel situaţiei contractuale a celor care muncesc în acest moment. Dar trebuie să ţinem cont că sunt obligaţii pe care România şi le-a îndeplinit şi pe de o parte acestea intră în conservare, pe de altă parte trebuie să aibă capacitatea, atunci când sistemul naţional energetic este dezechilibrat şi există această nevoie - desigur, vârful de sarcină este trecut odată cu această iarnă, care deja s-a încheiat - dar România, prin păstrarea în conservare a acestor grupuri, îşi păstrează această opţiune, această posibilitate de a utiliza la nevoie aceste grupuri", a arătat el, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

Dan Cărbunaru a menţionat că România se numără printre statele europene care beneficiază de un mix energetic echilibrat, dar şi de resurse energetice suficiente pentru a acoperi "aproape integral" nevoia de consum intern, fie că e vorba de energie electrică, fie de gaze naturale.

"Puteţi regăsi aproape în timp real atât elemente legate de consum, cât şi, dacă ne raportăm la gazele naturale, rezervele pe care le avem acum şi care încă de la începutul pregătirilor pentru această iarnă se aflau la o cotă mult mai ridicată decât perioadele anterioare. Acest lucru a făcut ca în România, în acest moment, rezervele noastre de gaz, depozitele de gaz să fie, din punct de vedere cantitativ, la o cotă superioară perioadei similare a anului trecut. Deci, nu suntem într-o situaţie care să genereze incertitudini în privinţa capacităţii noastre de a ne aproviziona. Dimpotrivă, toate investiţiile pe care Guvernul le are în vedere, dar şi investiţiile private vor asigura României şi securitatea proprie energetică, dar şi capacitatea de a se transforma într-un exportator de energie sau de gaze naturale", a precizat Dan Cărbunaru, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel