Grupul psaltic Tronos, moment magistral la o biserică din București. Îndemnul părintelui Arhidiacon Mihail Bucă / VIDEO+FOTO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Grupul psaltic Tronos a concertat, sâmbătă seară, la Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena din București.

Luna decembrie, dincolo de faptul că reprezintă luna cadourilor și a vacanțelor, ne poartă și în atmosfera feerică a sărbătorilor religioase, a colindelor și datinilor păstrate din moși-strămoși, un veritabil patrimoniu al țării noastre ce transcende peste veacuri de istorie în această parte a lumii.

Sâmbătă, 11 decembrie 2021, Grupul psaltic Tronos a avut un concert magistral de colinde la Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena din Sectorul 3 al Capitalei, unde mai bine de o oră și jumătate a încălzit inimile a sute de oameni, a adus bucurie în ochii copiilor și a plasat parcă întreaga atmosferă a serii în ziua Nașterii Domnului de acum mai bine de 2000 de ani. Aș putea spune că ambianța creată a ridicat sufletul fiecărui participant la concert pe o altă treaptă spirituală, unde grijile de zi cu zi și problemele personale ale fiecăruia au fost date uitării de vocile impresionante care au răsunat în biserică.

Grupul psaltic Tronos al Catedralei patriarhale este unul dintre cele mai cunoscute grupuri psaltice de la noi din ţară. Numele aminteşte de una din cetele îngereşti, numită „Tronuri” şi i-a fost atribuit în anul 2007 de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Sub conducerea dirijorului şi fondatorului său, părintele Arhidiacon Mihail Bucă, protopsaltul Catedralei patriarhale, grupul a susţinut concerte pe multe scene muzicale, în catedrale şi biserici din ţară şi străinătate.

Mesajul părintelui Arhidiacon Mihail Bucă

La finalul concertului, după ce Tronos a cântat mai bine de 15 colinde, printre care aș enumera „Dați drumul la cer“, „Trei Crai de la Răsărit“ și „Ajunul - Cu Dumnezeu la masă“, părintele Arhidiacon Mihail Bucă a mulțumit auditoriului pentru faptul că s-a prezentat într-un număr atât de mare și, în contextul unor vremuri care ne fac să uităm obiceiurile ancestrale ale poporului nostru, i-a îndemnat pe cei prezenți să se colinde între ei: „Colindați-vă, colindați-vă între voi!“

Rigoarea și exigența pe care însuși părintele Mihail Bucă le-a afirmat în seara concertului au făcut ca, după mai bine de un deceniu, Grupul Tronos să reprezinte cel mai important cor de muzică psaltică din țară, glasurile membrilor acestuia făcându-te să vibrezi, să simți muzica dincolo de senzația auditivă. Acest lucru a fost confirmat de ropotele de aplauze care nu se mai terminau la finalul concertului.

@radugava

Grupul psaltic Tronos - Concert magistral la Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena##tronos ##grupulpsaltictronos ##mihailbuca

♬ sunet original - radugava

Înainte de a încheia cu versurile colindului „Ajunul - Cu Dumnezeu la masă“, cântat de două ori la concertul de sâmbătă, vă recomand să participați „cu bucurie“, așa cum mi-a spus o participantă, la recitalurile Grupului psaltic Tronos și vă îndemn, la rândul meu, să „vă colindați între voi“.

Ajunul - Cu Dumnezeu la masă

La Sărbătoarea de Crăciun
Noi colindăm din casă-n casă,
Ne punem straie moi şi calde
Şi stăm cu Dumnezeu la masă.

Să se-ncălzească lângă vatră,
Că vine şi El de departe,
Să-I facem patul să se culce,
Să-I dăm veşminte noi, curate.

Când Marea Stea va da de veste
Pe toată faţa pământească,
Şi Magii toţi când vor veni,
La noi, aici, au să-L găsească.

Nu-n peşteră ca alte dăţi,
Dormind pe piatra friguroasă,
În anu-acesta, de Crăciun,
Vom sta cu Dumnezeu la masă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel