Grupul PPE promovează drepturile pacienților, accesul la medicamente mai sigure și caracterului voluntar și gratuit al donării de organe
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Într-o Uniune Europeană fără frontiere, în care tot mai multe persoane circulă dintr-o țară în alta pentru vacanțe sau serviciu, este esențial să se asigure tuturor europenilor opțiunea de a primi tratamente medicale în afara granițelor țării de origine și de a le fi rambursate cheltuielile de către propriile sisteme de asistență medicală.

Grupul PPE din Parlamentul European insist pentru sporirea măsurilor UE de îmbunătățire a condițiilor de sănătate ale cetățenilor europeni și sprijină demersurile pentru o asistență medicală mai sigură la nivelul întregii Europe, în special, prin îmbunătățirea protecției și a informării pacienților, prin combaterea medicamentelor false, prin sprijinirea siguranței donațiilor de organe la nivel transfrontalier și prin creșterea siguranței utilizării de dispozitive medicale.

Grupul PPE a fost principala forță care a înlesnit accesul pacienților europeni la asistența medicală transfrontalieră. Aceasta permite persoanelor să primească asistență medicală în străinătate, iar cheltuielile să le fie rambursate de sistemele de asistență medicală din țările de origine, fără o autorizație prealabilă.

Ca urmare a scandalurilor privind implanturile mamare și de șold de la nivelul Europei, Grupul PPE a sprijinit adoptarea noilor norme privind dispozitivele medicale, ce impun controale de siguranță mai stricte, pentru ca sănătatea și viața pacienților să nu fie puse în pericol. Legislația în domeniul dispozitivelor medicale vizează o gama vastă de produse: de la plasturi adezivi și lentile de contact până la aparate de radiografie și proteze de șold și conferă statelor membre mai mult control asupra organizațiilor care verifică dispozitivele medicale înainte de a li se permite accesul pe piață.

Grupul PPE a promovat și continuă să promoveze agenda pentru medicamente mai sigure și mai eficiente, asigurându-se, în același timp, că mediul de afaceri stimulează cercetarea și inovarea din sectorul farmaceutic. Grupul susține monitorizarea consolidată a medicamentelor: introducerea în legislație a unei proceduri de urgență automată, care include și o eventuală retragere la nivelul UE a unui medicament scos de pe piață de un stat membru, din motive de siguranță și militează împotriva medicamentelor false, o amenințare gravă la adresa cetățenilor.

[citeste si]

Popularii europeni au jucat un rol important și în stabilirea de standardelor pentru calitatea și siguranța transplanturilor de organe în Europa. În ultimii 50 de ani, transplantul de organe a devenit o practică consacrată la nivel mondial și, adeseori, este singurul tratament posibil. Tocmai de aceea Grupul PPE a făcut lobby pentru reducerea timpului de așteptare pentru transplant și insistat asupra caracterului voluntar și gratuit al donării. Normele susținute de Grupul PPE pentru donarea de organe condamnă traficul de organe și protejează donatorii și primitorii. Tot Grupul PPE a susținut implementarea mecanismelor de identificare a donatorilor de organe la nivelul Europei, prin instituirea Registrelor de donatori.

Material publicat cu sprijinul Grupului PPE. PPE este cel mai mare grup din Parlamentul European, ce reunește forțe politice pro-europene de centru și de centru-dreapta, care doresc să consolideze obiectivul unei Europe mai competitive, mai democratice, mai transparente și al unei economii sociale de piață.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel