Data actualizării:
Data publicării:

Grupul de Luptă NATO din România are un nou comandant: colonelul Alexandre Feligonde

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Grupul de Luptă NATO din România are un nou comandant: colonelul Alexandre Feligonde - Foto Facebook Forțele Terestre Române
Grupul de Luptă NATO din România are un nou comandant: colonelul Alexandre Feligonde - Foto Facebook Forțele Terestre Române
Grupul de Luptă NATO din România are un nou comandant, colonelul Alexandre Feligonde, anunţă Forţele Terestre Române.

Ceremonia de schimbare a comenzii, între comandantul Regimentului 8 Paraşutişti de Infanterie Marină, colonelul Cristophe Degand, şi comandantul Regimentului 1 Blindat (1er Regiment de Chasseurs), colonelul Alexandre Feligonde, a avut loc vineri, la sediul Centrului Naţional de Instruire Întrunită 'Getica' din Cincu.

Evenimentul a avut loc în prezenţa şefului Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă, şi a comandantului Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est, generalul de brigadă Dorin Toma.

Grupul de Luptă al NATO din România a fost constituit începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaţionale aliate din cadrul Forţei de Răspuns a NATO, dislocate în ţara noastră. Constituirea grupurilor de luptă în Bulgaria, România, Slovacia şi Ungaria se înscrie în setul de măsuri adoptate de NATO pentru consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe termen mediu şi lung, ca urmare a conflictului militar declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina.

La propunerea Franţei de a prelua rolul de naţiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance ('Spearhead') al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează, în prezent, Grupul de Luptă pentru Apărarea Colectivă (CDBG) pe teritoriul naţional, integrând, relaţional, efective ale Belgiei şi Ţărilor de Jos.

Forţele principale ale CDBG sunt dispuse în Centrul Naţional de Instruire Întrunită 'Getica' din Cincu, unde vor executa misiuni şi activităţi de instruire, alături de structuri ale Armatei României. 

Citește și - NATO promite: Vom apăra Suedia și Finlanda chiar înainte de aderare

Deși Turcia și Ungaria nu au ratificat încă intrarea în alianță a celor două țări, Stoltenberg garantează: ”În caz de presiuni, vom reacționa”.

Suedia și Finlanda nu fac încă parte din NATO, dar Alianța Atlantică este deja pregătită să apere cele două state membre aspirante. Acest lucru a fost garantat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă în care i-a liniștit și pe scandinavi cu privire la intrarea rapidă sub ”umbrela” atlantistă.

”Dacă ar fi vreun fel de presiune împotriva Suediei și Finlandei, ar fi de neconceput ca aliații NATO să stea pe loc și să nu reacționeze. Vom reacționa  la orice fel de presiune împotriva Suediei și Finlandei”, a promis Jens Stoltenberg, potrivit Europa Today.

Cu toate acestea, cele două țări nu fac încă parte din alianța care garantează intervenția militară a tuturor statelor aliate în cazul unui atac măcar asupra uneia dintre ele.

Procesul de aderare la NATO, a amintit Stoltenberg, a început oficial la Madrid în iunie, în timpul summitului alianței, când ”toate cele treizeci de țări aliate au luat decizia istorică de a invita Finlanda și Suedia”. 

Recent, chiar și Ungaria a precizat că ratificarea este pe agenda parlamentară pentru această toamnă. Lipsește Turcia, singura țară NATO care încă menține relații la nivel înalt cu Rusia, dovadă stând întâlnirile din ultimele luni între Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin.

”Salut că Finlanda, Suedia și Turcia lucrează împreună pentru a implementa memorandum-ul comun pe care l-au convenit în marja summitului de la Madrid pentru a spori eforturile în lupta împotriva terorismului”, a spus Stoltenberg, făcând aluzie la acordul care a fost acuzat atunci, deoarece va permite extrădarea din cele două țări UE în Turcia a activiștilor kurzi pe care Ankara îi consideră teroriști. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel