Grupul de la Visegrad, nou document de cooperare la Budapesta
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Viktor Orban
Viktor Orban
Miniştrii Economiei din cele patru state din Europa Centrală care formează grupul de la Vişegrad (Ungaria, Slovacia, Polonia şi Cehia) au semnat joi la Budapesta un memorandum de înţelegere pentru cooperarea în domeniul politicii industriale, informează MTI. 

Documentul a fost semnat de ministrul ungar al Economiei, Mihaly Varga, adjunctul ministrului ceh al Industriei şi Comerţului, Vladimir Bartl, adjunctul ministrul polonez al Antreprenoriatului şi Tehnologiei, Marcin Ociepa, şi secretarul de stat în Ministerul slovac al Economiei, Rastislav Chovanec. 

"Obiectivul nostru pentru regiune este să devină un model de dezvoltare a roboticii şi inteligenţei artificiale în următoarele decenii", a declarat Mihaly Varga la ceremonia de semnare a memorandumului. Potrivit oficialului ungar, documentul are drept obiective creşterea gradului de cooperare în domeniul politicii industriale şi crearea unei platforme comune pentru gestionarea legăturilor dintre producţie şi comerţ. 

Mihaly Varga a subliniat că în ultimii ani ritmul de creştere înregistrat de ţările din grupul de la Vişegrad l-a devansat pe cel înregistrat de Uniunea Europeană, care anul trecut a înregistrat un avans de 2,4% faţă de o creştere de 4,3% în cazul ţărilor din grupul de la Vişegrad. "Este sarcina comună a guvernelor din grupul de la Vişegrad să sprijine accesul la pieţele regionale şi globale pentru IMM-urile promiţătoare care operează în regiune", a adăugat Varga. Acesta a mai spus că Ungaria sprijină iniţiativa destinată conectării capitalelor statelor din grupul de la Vişegrad (Varşovia, Praga, Bratislava şi Budapesta) cu o linie de tren de mare viteză. 

Tot joi, la Budapesta, directorii Oficiilor naţionale de statistică din statele grupului de la Vişegrad au semnat un acord de cooperare. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel