Gruparea Statul Islamic a utilizat arme chimice în Irak, potrivit experţilor ONU
Experţi ai Naţiunilor Unite au descoperit noi probe ale utilizării armelor chimice de către gruparea jihadistă Statul Islamic în timp autoproclamatului său califat, indică un raport care urma să fie dezbătut luni de Consiliul de Securitate, potrivit AFP.
Membrii Unitad, echipa de anchetatori responsabilă să facă Statul Islamic să răspundă pentru crimele sale, afirmă că au primit "probe testimoniale, digitale şi documentare" referitoare în special la utilizarea armelor chimice în Irak în timpul califatului (2014-2019).
Experţii concluzionează că Statul Islamic "a fabricat şi produs rachete şi mortiere chimice, muniţii chimice pentru lansatoare de rachete, ogive chimice şi dispozitive explozive artizanale".
Ancheta se concentrează în special pe "finanţarea, aprovizionarea şi logistica Statului Islamic şi legăturile sale cu elementele de comandament, pentru a înţelege mai bine care erau presupusele locuri de fabricare, producere şi utilizare a armelor în Irak, pe obţinerea unor informaţii suplimentare despre agenţii fabricaţi şi vectorii utilizaţi".
Experţii au analizat în special un atac comis împotriva localităţii Taza Khormatu la 8 martie 2016. Ei afirmă că au primit "o importantă cantitate de elemente probatorii", în special "state de plate şi elemente ale corespondenţei" grupării jihadiste.
Echipa "a examinat probe privind indemnizarea familiilor pentru 'martiriul' membrilor lor ucişi, în timp ce manipulau arme chimice şi registre privind instruirea furnizată de către agenţi de rang înalt asupra utilizării unor substanţe chimice ca arme, în special a dispozitivelor cu dispersie chimică".
Printre produsele utilizate figurau "fosfură de aluminiu, clor, bacteria Clostridium botulinum, cianura, nicotina, ricinul şi sulfatul de taliu".
Raportul subliniază "complicaţiile medicale de care suferă în prezent rezidenţii din Taza Khormatu (maladii cronice, cancere şi tulburări de reproducere, în special)".
Documentul revine de asemenea asupra altor crime majore, în special violenţe sexuale în masă, persecutarea comunităţii creştine din Irak şi a altor comunităţi, precum şi distrugerea patrimoniului cultural şi religios.
Jihadiştii instituiseră în iunie 2014 un "califat" într-o vastă regiune din Irak şi Siria. O coaliţie internaţională, condusă de SUA, combătuse gruparea până când Forţele Democratice Siriene (FDS), dominate de kurzi, au cucerit în martie 2019 ultimul bastion al Statului Islamic, Baghouz (în estul Siriei), punând capăt "califatului".
Statul Islamic anunță moartea liderului și numește un succesor
Liderul organizației teroriste, Abu al Hasan al Quraishi, a fost ucis în timpul unei lupte.
Confirmarea decesului liderului Statului Islamic (SI) a fost făcută pe Telegram. Succesorul liderului decedat, Abu al Hasan al Quraishi, este Abu al Hussein al Husseini al Quraishi, potrivit Agenzia Nova.
Acest lucru a fost anunțat de purtătorul de cuvânt al SI, Abu Omar al Muhajir, într-un discurs difuzat pe profilurileTelegram. Liderul organizației teroriste a fost ucis în timpul luptei, fără a indica locul sau ora morții sale.
În luna mai trecută, au circulat informații potrivit cărora liderul SI, Zaid al Iraqi, cunoscut sub numele de Abu al Hasan al Hashimi al Quraishi, a fost arestat în timpul unei operațiuni de securitate desfășurată la Istanbul, Turcia.
Abu al Hassan al Quraishi a preluat conducerea organizației după ce fostul șef al SI Abu Ibrahim al Qurashi a fost ucis în timpul unei operațiuni de securitate a SUA în Siria, pe 3 februarie.
Gruparea teroristă Stat Islamic (SI) a intenţionat să comită atacuri chimice în Europa, ceea ce a determinat SUA să lanseze o operaţiune pentru a-l asasina pe principalul expert al organizaţiei în acest tip de armament, potrivit unei investigaţii publicate luni de cotidianul american The Washington Post, preluat de EFE.
Ziarul american a explicat că, în 2014, după ce SI a declarat crearea unui califat în Siria şi Irak, liderul de la acea vreme al grupării, Abu Bakr al-Bagdadi, s-a întâlnit cu expertul în arme chimice Salih al-Sabawi, un inginer format în Rusia şi care în trecut îl ajutase pe dictatorul irakian Saddam Hussein să-şi construiască arsenalul chimic.
Al-Bagdadi i-a propus lui Al-Sabawi să lucreze pentru Stat Islamic, cu obiectivul ca gruparea să-şi creeze propriul arsenal, iar inginerul a acceptat, potrivit unor rapoarte ale serviciilor de informaţii, citate de The Washington Post. După această întâlnire, au început ceea ce reprezentanţi americani şi kurzi irakieni au calificat drept eforturi pentru construirea celui mai mare arsenal de arme chimice şi, posibil, biologice aflat în mâinile unui grup terorist, potrivit ziarului american.
The Washington Post a relatat că, şase luni mai târziu, Stat Islamic fabrica - după instrucţiunile lui Al-Sabawi - gaz muştar şi proiectile cu clorină.
Pentru redactarea materialului de presă, cotidianul american s-a folosit de rapoartele de informaţii ale kurzilor sirieni, precum şi de o anchetă a ONU, care a avut acces la documente ale SI în căutarea de probe privind crimele de război comise de organizaţia teroristă, şi a realizat interviuri cu funcţionari şi foşti oficiali americani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News