Groenlanda se topește pe zi ce trece. Când ar putea nivelul oceanelor să crească cu peste 7 metri
Calota glaciară din Groenlanda s-a redus alarmant în ultimele decenii. Dacă s-ar topi complet, nivelul mării ar crește cu 7,4 metri, spun specialiștii.
Un studiu recent aduce la lumină faptul că calota glaciară din Groenlanda a suferit o reducere semnificativă, pierzând o suprafață de 5.091 de kilometri pătrați în intervalul de timp cuprins între 1985 și 2022, potrivit New York Times. Aceasta reprezintă prima evaluare mai detaliată a pierderilor de gheață la această scară.
Asta înseamnă pierderea a 1.034 de gigatone de gheață, generată de retragerea ghețarilor și prăbușirea gheții prin fenomenul de "desprindere", în care bucăți de gheață practic "se exfoliază" din marginile acestora. Acest studiu reprezintă, de asemenea, prima estimare care cuantifică în mod specific cantitatea totală de gheață pierdută de Groenlanda ca urmare a micșorării ghețarilor. Cercetarea sugerează că estimările anterioare privind modificările în bilanțul masic al calotei glaciare a Groenlandei, mai precis cantitatea de zăpadă și gheață acumulate în fiecare an versus cantitatea pierdută, au subestimat aceste pierderi cu până la 20%, neglijând fenomenul de micșorare a ghețarilor.
Studiul a folosit peste 200.000 de date din satelit și imagini realizate cu ajutorul AI ale gheţarilor în scopul analizei acestor schimbări de-a lungul timpului.
În Groenlanda sunt zonele din jurul extremităţilor unde totul se retrage şi se prăbuşeşte, a spus coautorul studiului, Alex Gardner, cercetător în ştiinţele pământului la Jet Propulsion Laboratory al NASA.
Consecințe nefaste
Calota glaciară din Groenlanda este una dintre cele două calote rămase, cealaltă fiind situată în Antarctica. Alcătuită din sute de gheţari, acoperă circa 80% din întinderea Groenlandei. Din cauza schimbărilor climatice care au generat o creștere de patru ori a temperaturilor în regiunile arctice în comparație cu restul lumii, cercetătorii afirmă că topirea inevitabilă a calotei glaciale din Groenlanda va contribui la o creștere a nivelului mării cu cel puțin 27 de centimetri, ca rezultat al încălzirii deja înregistrate, ceea ce ar putea produce inundații masive cu pagube însemnate acolo unde sunt zone locuibile.
De asemenea, sistemul Atlantic Meriodonal Overturning Circulation care deplasează apa de la nord la sud şi aduce căldură în Europa s-ar slăbi și astfel iernile ar deveni mai reci peste tot în lume.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News