Grevele din Franţa costă "între 200 şi 400 de milioane de euro pe zi
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
greva franta
greva franta

Statul francez pierde, din cauza grevelor împotriva reformei sistemului de pensii, „ntre 200 şi 400 de milioane de euro pe zi“, cupă cum a declarat, luni, ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde.

"Este evident că mai ales sectorul chimic, care are o nevoie importantă de alimentare cu produse petroliere, suferă", a subliniat Christine Lagarde, citată de Mediafax.  Potrivit ediţiei de luni a cotidianului Le Figaro, care citează serviciile Ministerului Economiei, factura totală pentru cele opt zile de grevă şi manifestaţii la nivel naţional contra reformei pensiilor este evaluată "între 1,6 miliarde şi 3,2 miliarde de euro". Cotidianul evalueză pierderile la 33 de milioane de euro pe zi în industria chimică, la cinci milioane de euro pe zi pentru compania aeriană Air France, subliniind lipsa câştigurilor în sectoare turistice precum cel hotelier şi al restaurantelor.

Contestarea reformei pensiilor constituie cea mai mare criză pentru preşedintele Nicolas Sarkozy, de la alegerea sa, în 2007, şi până în prezent. Ţara a fost aproape paralizată, iar situaţia era foarte tensionată luni, cu 12 rafinării oprite şi ameninţarea unei agravări a lipsei de carburant.

Întrebată cu privire la efectele acestor greve asupra creşterii şi relansării economice, Lagarde a subliniat că "trebuie lăsată o şansă Franţei, care a ieşit din criză în condiţii mai degrabă bune", ea refuzând, pentru moment, să revină asupra previziunilor oficiale, privind o creştere economică de 1,6 la sută în 2010.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel