Greva profesorilor. Coșea: Întotdeauna Guvernul poate să găsească bani / Risc mare dacă salariile vor crește cu 25%, așa cum vor cadrele didactice / video
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
foto: Inquam, Octav Ganea
foto: Inquam, Octav Ganea
Mircea Coșea, profesor de economie, a vorbit despre greva cadrelor didactice.

Economistul Mircea Coșea a fost invitatul lui Alex Vlădescu la emisiunea „D'Economic News“, la DC News, unde a vorbit despre cerințele cadrelor didactice și greva din sistemul de învățământ:

„Această grevă a început în zona didactică. E o chestiune ce reprezintă scularea din adormire a unei categorii care prin definiție e defavorizată. Un profesor sau un învățător sau oricine altcineva care câștigă 2.500 de lei pe lună este defavorizat. Are dreptul să ceară ceea ce au obținut și alți defavorizați. Din punctul meu de vedere, aceste mișcări sunt justificate.

În ceea ce privește banii, vreau să vă spun că întotdeauna sunt bani. Întotdeauna un Guvern poate să facă în așa fel încât să scoată bani. Sigur, are nevoie de trei lucruri esențiale: inteligență economică, viziune și curaj politic. Cu tot respectul, la actuala guvernare nu văd deocamdată aceste lucruri. Se pot lua bani dintr-o parte și duși în altă parte, se poate merge până la urmă și cu deficit, dacă există speranța că acel deficit poate fi acoperit cu beneficii. Sunt, de asemenea, și alte căi.

Problema e că dacă acum se ridică salariile cu 25%, așa cum vor protestatarii, mâine vor fi în piață alte categorii. Mult mai multe categorii. Aceste categorii care la rândul lor sunt îndreptățite să iasă în piață, nu mai pot să fie acoperite de orice fel de mișcare bugetară. Din punctul meu de vedere, ne aflăm la un pas de a intra cu țara în faliment. Cele trei mari deficite pe care le avem arată că, de fapt, suntem o țară care trăiește pe datorie și ne apropiem de momentul în care nu vom mai putea suporta dobânzile foarte mari“, a spus Mircea Coșea.

CITEȘTE ȘI     -    Marius Nistor a izbucnit în plâns în direct, la TV: Plâng de furie! Vrem România educată, vrem o țară modernă, vrem să ne ținem copiii acasă

Simion Hăncescu (FSLI): O propunere complet neinspirată

Ieri, după ce Guvernul României a prezentat oferta pentru cadrele didactice care să ducă la stoparea grevei generale și la revenirea profesorilor și elevilor în sălile de clasă, Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a catalogat propunerea ca fiind complet neinspirată.

„Aș spune că e o ofertă complet neinspirată! Nu au înțeles nimic guvernanții. Ceea ce a oferit Guvernul în această seară este același lucru oferit ieri. Nu se mai numesc vouchere, ci primă de...o primă. Suma este aceeași. Este departe de ceea ce noi am cerut astăzi“, a spus Simion Hăncescu.

CITEȘTE ȘI     -      EXCLUSIV  Momentul ales pentru greva profesorilor. Mirel Palada: Au scos singurul atu din mânecă / Paradox cu trollii care aruncă în derizoriu greva / video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel