Grevă profesori. Marius Budăi nu le dă nicio speranță: Acei copii nevinovați să nu sufere
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Ministrul Muncii, Marisu Budăi. Sursa: Agerpres
Ministrul Muncii, Marisu Budăi. Sursa: Agerpres
Profesorii din România nu mai au încredere în promisiunile politicienilor: de luni, 22 mai, începe prima grevă de după anul 2005. 

Sindicatele din învățământ au anunțat că vor intra în grevă generală în educație, de luni, acest lucru însemnând că peste 150.000 de angajați vor sista  activitatea în școli, după negocierile eșuate de la Guvern.

Recent întors de la Bruxelles, ministrul Muncii, Marius Budăi, a intervenit la România TV pentru a aduce clarificări cu privire la situația profesorilor.

Mesaj pentru profesori: ”Copiii nevinovați să nu sufere”. ”Să facem un efort”

”Cu siguranță că acest protest al dascălilor este legitim, însă cred că trebuie sa facem un efort comun ca familiile și cu acei copii nevinovați, să nu sufere. Cred că noi, PSD, de câte ori am fost la guvernare, de fiecare dată veniturile dascălilor au crescut. Acum suntem în această situație, în care legea salarizării este trecută în PNRR, iar modificări de substanță nu se pot face. Noi susținem solicitările, însă susținem că acei copii nevinovați nu trebuie să sufere”, a declarat  ministrul Muncii, Marius Budăi.

Grila de salarizare este în analiza Băncii Mondiale

Întrebat de către realizatoarea emisiunii, Andreea Crețulescu, ce va face cu acea grilă de salarizare invocată de către profesori și cerută chiar de președintele României, Klaus Iohannis, ministrul Budăi a declarat:

”Noi nu putem face legea salarizării astăzi pentru dascăli, poimâine pentru altă categorie... legea salarizării este legea salarizării unitare. Noi am preluat de la toate ministerele solicitările lor, le-am înaintat consultantului Băncii Mondiale care va efectua o analiză de impact, după care vom reveni la discuții cu toate sindicatele”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Legea salarizării e ”prinsă” în PNRR, ”modificările de substanță” sunt excluse

”Legea salarizării este în jalonul PNRR, nu e pus de PSD acolo, nu noi am trecut aceste legi în PNRR, alții au făcut acest lucru. Legea, odată pusă în PNRR, nu poți să faci modificări de substanță, să faci o altă grilă, să vii cu modificări la ea. Nu ai cum! A fost blocată legea de aplicarea ei și după aia a fost trecută în PNRR. Trebuie să terminăm legea salarizării și trebuie ca solicitările dascălilor și a tuturor să se regăsească în noua lege a salarizării, în funcție de posibilități. Astea sunt lucrurile care vor urma în discuții.

Ce vor profesorii?

Revendicările sindicaliştilor din educaţie vizează:

- majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;

-instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic, potrivit Ziare.com.

- acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;

- acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

- creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;

 - renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel