Data publicării:
Grevă generală în învăţământ din 22 mai. Klaus Iohannis: Dascălii trebuie plătiţi la adevărata lor valoare, le dau dreptate
Preşedintele României, Klaus Iohannis, spune că profesorii trebuie plătiţi corect, după ce aceştia au anunţat că vor declanşa greva generală începând cu data de 22 mai.
Sindicatele din Educaţie vor declanşa luni, 22 mai, greva generală, a anunţat, miercuri, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, la finalul discuţiilor cu premierul Nicolae Ciucă.
"Concluzia este clară, promisiunile sunt subţiri, doar că anexa O se va aplica şi că în Programul de guvernare o să fie lucruri concrete legate de grila de salarizare şi că educaţia va fi prioritate. Oamenii aşteaptă altceva şi este limpede că de luni va fi grevă generală. Este voinţa oamenilor. Mandatul nostru este de a veni cu ceva concret. Am cerut astăzi, de exemplu, să se rezolve şi problema inflaţiei, adică să să vină cu un act normativ care să acopere rata inflaţiei. Acest lucru se poate face. Este posibil să mai avem o discuţie cu premierul luni, mai este timp să găsească soluţii, dar până atunci mesajul nostru este clar: grevă generală din 22 mai, orele 8:00", a anunţat liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, conform Agerpres.
Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre acest subiect la finalul Summitului Consiliului Europei.
"Solicitările dascălilor pentru măriri salariale, după părerea mea, sunt îndreptăţite. În condiţiile în care am avut şi avem o inflaţie destul de mare. Am spus acest lucru de multe ori în timp ce lucram la România Educată. Dacă dorim să avem în România un învăţământ de foarte bună calitate, atunci trebuie să avem toate condiţiile, nu doar şcoli moderne, săli de clasă bine dotate, ci trebuie să avem grijă şi de cei care formează tânăra generaţie. Dascălii trebuie să aibă condiţiile pentru a-şi face treaba cum trebuie, iar foarte importantă este salarizarea. Dascălii trebuie plătiţi la adevărata lor valoare, aici le dau dreptate.
Această chestiune este, însă, artificial amestecată cu dezbaterile pe legile educaţiei. În legile educaţiei chestiunile salariale nu apar, ele nu au locul lor acolo. Salarizarea trebuie să apară în grila naţională de salarizare, care trebuie să fie actualizată. Aştept şi eu, şi o să insist pe chestiunea asta, ca la ministerul Muncii să se lucreze un pic mai repede pe noua lege a salarizării şi grilele care se fac pentru învăţământ să fie unele care satisfac nevoile sistemului.
Dacă aceste chestiuni se obţin prin grevă.... Sigur, este o întrebare care se poate pune. Sindicatele îşi fac treaba lor, dar nu asta discut eu. Dacă vrem într-adevăr un sistem foarte performant şi avem pretenţii de la dascăli, trebuie să îi şi plătim", a declarat Klaus Iohannis.
Iată care sunt revendicările sindicatelor din educație:
- Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
- Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
- Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
- Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
- Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
- Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
- Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News