Data publicării:

Greva controlorilor de trafic aerian din Franța a perturbat traficul avioanelor de pe întreg continentul. Ce au avut de revendicat

Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (SevenStorm JUHASZIMRUS)
Sursă foto: Pexels (SevenStorm JUHASZIMRUS)

O grevă a controlorilor de trafic aerian din Franța a afectat majoritatea zborurilor ce au avut loc în Europa astăzi. 

Zborurile cu avionul în Europa înregistrau vineri întârzieri mai mari decât de obicei în condiţiile în care o grevă a controlorilor de trafic aerian din Franţa a forţat companiile aeriene să anuleze jumătate dintre zborurile care erau programate să decoleze sau să aterizeze pe aeroporturile din Paris sau să zboare pe deasupra Franţei, transmite Reuters și Agerpres.

În mod preventiv, Autoritatea aeronautică civilă din Franţa (DGAC) a cerut încă de marţi companiilor aeriene să renunţe la jumătate din zborurile programate pentru ziua de vineri, ceea ce înseamnă că au fost anulate aproximativ 1.000 de zboruri cu plecarea sau sosirea pe teritoriul francez.

Însă, greva a avut repercusiuni asupra întregului trafic aerian european. Potrivit Eurocontrol, organismul care monitorizează traficul aerian al Europei, în jurul orei 10:24 GMT, întârzierile cumulate la toate zborurile depăşeau 560.000 de minute, faţă de 148.000 de minute cumulate pentru întreaga zi de vineri, 9 septembrie. Eurocontrol a calculat că aceste întârzieri, de 25 de minute în medie pentru fiecare zbor, sunt imputabile în proporţie de 86% grevei controlorilor de trafic aerian din Franţa.

"Este inexplicabil ca planurile de călătorie a mii de cetăţeni/vizitatori europeni să fie perturbate în mod incorect de încă o grevă a controlorilor de trafic aerian din Franţa", a reacţionat compania aeriană irlandeză Ryanair.

Controlorii cer majorarea salariilor


Protestul a fost lansat de SNCTA (Sindicatul naţional al controlorilor de trafic aerian din Franţa) pentru a cere majorarea salariilor în funcţie de nivelul actual al inflaţiei dar şi accelerarea recrutării de noi controlori de trafic.

Compania Ryanair a informat că planurile de călătorie pentru 80.000 de pasageri au fost afectate după ce a fost nevoită să anuleze 420 de zboruri, care urmau să treacă pe deasupra Franţei.

Conformându-se solicitărilor venite de la DGAC, transportatorul aerian francez Air France a anulat 400 din cele 800 de zboruri prevăzute pentru ziua de vineri, adică 55% din zborurile pe distanţe medii şi scurte şi 10% din zborurile pe distanţe lungi.

Compania aeriană low-cost EasyJet a anulat şi ea 76 de zboruri din cauza grevei controlorilor de trafic aerian din Franţa.

O serie de mari aeroporturi din ţările vecine Franţei au resimţit şi ele impactul grevei, operatorul aeroportuar spaniol AENA precizând că greva a impus anularea a 65 de zboruri.

SNCTA a anunţat că a depus deja preavizul pentru o a doua grevă de protest, care ar urma să se desfăşoare începând de miercuri 28 septembrie şi până vineri, 30 septembrie, inclusiv.

În ultimele luni, mai multe greve în industria transportului aerian, atât din partea personalului de la sol cât şi din partea personalului de cabină, care vor ca salariile lor să fie ajustate în contextul inflaţiei ridicate, au provocat perturbări severe traficului aerian în Europa. 

Blue Air redresează programul de zbor. Ce se întâmplă cu rambursările biletelor


”Redresarea Blue Air, respectiv reluarea operațiunilor de transport aerian de pasageri, implică o colaborare strânsă și sprijinul din partea tuturor partenerilor comerciali, dar și al tuturor instituțiilor publice și autorităților din România, eforturile depuse de managementul executiv, Consiliul de Administrație și acționariatul societății, fiind insuficiente în lipsa unei astfel de colaborări... ” Citește continuarea AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel