Grevă. Chirieac: Iohannis nu a văzut în 2014, când a preluat puterea, un lucru important deși, la bază, este profesor
Analistul politic Bogdan Chirieac a făcut mai multe comentarii despre locul pe care îl ocupă profesorul în societate, fapt 'neobservat în anul 2014' de către președintele Klaus Iohannis, la bază fiind și el profesor.
'În cazul profesorilor, nu doar salariul este problema, ci locul greșit unde au fost puși în societate. Într-o societate normală, profesorii sunt în vârful piramidei. În cazul nostru, ei sunt pe nicăieri. Așa s-a întâmplat. Alte profesii au fost puse în vârful piramidei în țara noastră, în societatea construită de noi. Însuși președintele Klaus Iohannis este, la bază, profesor. Nu a văzut în anul 2014, când a preluat puterea, rolul profesorilor în această țară. Și ca urmare, s-a observat bugetul alocat, care e ridicol, mult sub declarații. Nu există politician să nu declare faptul că prioritatea este reprezentată de educație și sănătate. În realitate, bugetele, locul în societate și tot ceea ce înseamnă aceste profesii sunt puse foarte jos. ', a declarat Bogdan Chirieac.
'Gândiți-vă că medicii au primit niște salarii la limita decenței, dar personalul medical a fost uitat. Medicii mai supraviețuiesc cu medicina privată în România. În schimb, profesorii? Sunt și școli private în România, este adevărat, dar sunt puține pentru marea masă a cadrelor didactice. Aici este vorba și de respect.', a spus Bogdan Chirieac.
'Nivelul de încredere, inclusiv în președinte, este atât de scăzut încât profesorii nu au încredere, iar domnul președinte Iohannis degeaba îi ceartă pe liderii de sindicate. Când au ieșit de la întâlnirea cu domnia sa, oamenii aceia, săracii, erau verzi la față. Nu știu, s-au temut, i-a impresionat personalitatea președintelui?! Cei care doresc să continue greva sunt profesorii. Nu mai ține de liderul de sindicat, ci de marea masă a profesorilor care s-au săturat să fie masă de manevră.', a conchis analistul politic Bogdan Chirieac, într-o intervenție telefonică la România TV.
Citește și - Lucrurile se complică înainte de rotativă. Sindicatele anunță: Greva profesorilor continuă. Domnule Iohannis, nu ne-ați convins
Conform unui comunicat ai liderilor de sindicat Simion Hăncescu și Marius Nistor, greva din învățământ continuă chiar dacă săptămâna aceasta guvernul a decis unilateral mărirea salariilor profesorilor.
Amintim faptul că Guvernul a adoptat unilateral o Ordonanță prin care salariile din învăţământ vor creşte, începând cu luna iunie, cu cel puţin 1.000 de lei brut (aproximativ 600 net) la personalul didactic şi cu 400 lei/lună (aproximativ 200 net) pentru cel nedidactic, creşterea salarială reprezentând "un avans, un prim pas" în perspectiva noii Legi a salarizării.
Redăm integral comunicatul publicat de Federatia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”:
Greva continuă: Textul OUG 53/2023 este nemulțumitor! Vezi comunicatul integral aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News