Data publicării:

Greșelile care afectează imaginea sistemului judiciar. Explicația judecătorului Ciprian Tiță / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freedomz
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freedomz
Judecătorul Ciprian Tiță, președinte al Tribunalului Argeș, a fost invitat la emisiunea „Culisele Justiției", de la DC News şi DC News TV, unde a vorbit despre problemele disciplinare și penale din sistemul de justiție. 

Judecătorul Ciprian Tiță a vorbit despre care lucrează în sistemul de justiție și au probleme disciplinare sau penale. 

„Referitor la cei care greșesc de-a lungul timpului, am tot avut atâtea decizii și atâtea cazuri care au fost făcute publice, ce ar trebui să se schimbe? Au fost câteva cazuri, acei oameni au rămas în sistem, poate unii și-au luat și pensii și bineînțeles că au fost devoalate. Poate sistemul ar trebui să se curețe mult mai bine din interior și ar trebuie făcută public, cât se poate, tot prin gura celor din sistem. Este o problemă care a afectat imaginea sistemului.", a spus Laura Duță. 

„Va referiți la probleme disciplinare sau penale. Nu în orice profesie cazurile disciplinare sau penale din rândul profesiei respective afectează, în mod inerent, imaginea publică a profesiei. Noi suntem o profesie mai expusă, din nefericire. Cred că suntem cea mai expusă profesie din România.", a spus judecătorul Ciprian Tiță. 

 

3. Sursa foto... (sala-judecata-justie_39224500.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

 

„Sunt persoane cu acuzații foarte grave, din partea această a sistemului, care au scăpat basma curată după ani de zile, chiar cu probe făcute publice. Sunt în continuare parte a sistemului sau sunt liniștiți la pensie ca și cum și-au făcut treaba la momentul respectiv. Trebuie mai mult.”, a spus Laura Duță. 

„Avem o legislație foarte clară și foarte aspră. Problema se pune exact ca și în situația unei hotărâri judecătorești: întotdeauna este o parte nemulțumită de ea. Așa este și în cazul acestora. Nu-mi permite statutul să comentez hotărâri judecătorești definitive. Statul trebuie să asigure procedurile eficiente, trebuie să asigure faptul că o persoană dacă greșește să fie trasă la răspundere și să reglementeze administrativ instituțiile care se ocupă de chestiunea aceasta.

Atâta vreme cât avem cadru legislativ prevăzut, cadru legislativ activ și eficient, avem instituțiile care sunt asigurate cu tot ceea ce le trebuie, de aici, statul și-a luat mâna. Lucrurile merg de la sine. Urmează proceduri. Ele se finalizează nu întotdeauna cum credem noi că ar trebui să se finalizeze. Hotărârile nu sunt întotdeauna pe placul nostru. E un principiul în drept  pro veritate habetur, hotărârea judecătorească definitivă spune adevărul, indiferent ce părere avem noi despre ea.

Asta e o chestiune care ține de statul de drept, de democrație.", a spus judecătorul Ciprian Tiță la emisiunea „Culisele Justiției", de la DC News şi DC News TV. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel