Data actualizării:
Data publicării:

Greșeala făcută de români după sărbătorile pascale. Dan Ciachir: Nu mai faceți următorul lucru până la Înălțare

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Scriitorul și publicistul Dan Ciachir a sesizat că românii fac o greșeală atunci când merg la biserică.

Alegeri prezidentiale 2024

Într-u interviu exclusiv pentru DC News, scriitorul și publicistul Dan Ciachir a venit cu explicații utile pentru românii care îngenunchează în biserică în această perioadă.

„Astăzi, în biserică, am sesizat oameni, mai ales femei, care nu știau că în cele 40 de zile care despart Învierea de Înălțare nu se îngenunchează, nu se fac închinăciuni și nici mătănii. Se întâmplă acest lucru pentru că aceste 40 de zile reprezintă un răstimp al bucuriei. Trebuie subliniat că acest lucru se întâmplă doar în biserică. Un om ce face acasă, îl privește. Poate el vrea să fie mai evlavios.

A fost un post foarte puternic și oamenii au privegheat și au trecut prin această perioadă mai aspră. Aș mai atrage atenția și la faptul că săptămâna ce a precedat Învierea se numește săptămâna pătimirilor, nu a patimilor. De asemenea, numai la noi, în ultima Evanghelie e trecut că „s-au dus la sinagoga libertinilor“. Or, libertini înseamnă desfrânați. Nu, s-au dus la „sinagoga liberților“, adică a sclavilor eliberați. La fel și în cazul săptămânii patimilor. Beția poate fi o patimă, dar nu o pătimire.

Rânduiala bisericii este foarte limpede. Nu se fac îngenuncheri, mătănii și închinăciuni, pentru că este o perioadă în care oamenii trebuie să se bucure. Sunt 40 de zile de răstimp al bucuriei. După ce se termină, sigur că se reia din nou. Mă uitam, o doamnă, săraca, a stat tot timpul îngenuncheată și într-un fel parcă venea ca o contrazicere a acestor răstimpuri de bucurie, de jubilație și triumf asupra morții“, a spus, pentru DC News, Dan Ciachir.

CITEȘTE ȘI   -  EXCLUSIV  Greșeli în presă! Dan Ciachir, despre Patriarhul Kiril, Zelenski și Belarus: Ne insultăm propria limbă

 

 

Diferența dintre Apocalipsă și Sfârșitul Lumii. Dan Ciachir: Greşeală terminologică

 

Într-un interviu exclusiv pentru DC News, scriitorul și publicistul Dan Ciachir a făcut o diferențiere între ceea ce numim Apocalipsă și Sfârșitul Lumii:

„Se vorbește de Sfârșitul Lumii și este avută în vedere Apocalipsa. Or, apocalipsă înseamnă dezvăluire, revelație. Ceea ce se numește, în Biblie, Sfârșitul Lumii, Sfârșitul Istoriei, este un fenomen întocmai ca un război, ca un cutremur, un incendiu.

Apocalipsa este ultima carte a Noului Testament, redactată de Sfântul Ioan Evanghelistul și Teologul. El vorbește despre sfârșitul lumii ca un lucru fericit, pentru că va fi lichidat vrăjmașul, adică diavolul, și va veni acel timp de concordie, după multe încercări. În Evanghelia după Matei, Capitolul 24, Hristos spune că „nimeni nu știe când va veni sfârșitul lumii“. Nu știe nici Hristos în calitate de om, el având dublă natură, divină și umană.“, a spus Dan Ciachir.

Un profesor din Cluj cercetează estimările unui mare fizician privind data la care ar putea avea loc Sfârșitul Lumii. Dan Ciachir a venit cu precizări:

„De asemenea, este o greșeală terminologică, pentru că Apocalipsa nu este un coșmar, un sfârșit, ci o dezvăluire. Cum va fi perioada sfârșitului lumii nu știe nimeni, cu toate că un om de nivelul lui Newton, care era și foarte credincios, a făcut estimare de care s-a ocupat unul dintre cei mai erudiți teologi din România, părintele Ioan Chirilă, profesor la Facultatea de Teologie din Cluj. Potrivit lui Newton, sfârșitul lumii ar avea loc în anul 2061 (...)“ (citește continuarea AICI).

CITEȘTE ȘI   -  EXCLUSIV  Cavalerii Apocalipsei. Prof. Miron Bogdan are un îndemn pentru toți

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel