Greşeala făcută de România cu PNRR. Bulai: Nicio brumă de climat democratic. Asta nu înţelegem noi despre UE
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Artur Roman, Pexels
Fotografie de la Artur Roman, Pexels
Sociologul Alfred Bulai a arătat unde a greşit România în ceea ce priveşte PNRR-ul, dar şi ce nu a înţeles ţara noastră despre Uniunea Europeană. 

"De fapt, noi nu înţelegem că şi în UE există interese economice clare, certe. Tu erai fanul lor, că argumentul tău pentru Schengen era că Olanda are interese economice. Sunt interese în Europa. Doar inabilităţile intelectuale îi pot face pe unii să creadă că e o bucurie generală şi că toată lumea se pupă cu toată lumea în Europa. Nu, fiecare ţară are grijă în primul rând de proprii cetăţeni. 

Uniunea Europeană este gândită de fiecare stat ca o oportunitate de creştere economică pentru ei. Aşa ar trebui să gândim şi noi, să ne gândim la oportunităţile pe care le-am avea. Dar pentru asta trebuie să ştii să negociezi în UE. Atenţie, negocierea internă în UE a fost în permanenţă o dimensiune fundamentală a ei. Când erau mari dispute pe agricultură, erau super negocieri legate de cota fiecărui stat, de la vânat, la grâu, peşte, etc. Erau interese pe care trebuia să le aperi pentru populaţia ta, pentru că există ţări cu diferenţe semnificative economice. 

Din punctul ăsta de vedere, noi nu vrem să înţelegem că trebuie să ne apărăm interesele. Ce dacă e Uniunea Europeană? UE este o asociaţie. Dar asta înseamnă că noi trebuie să ne batem exact aşa cum la vârful UE Franţa şi Germania încearcă să tragă un semnal de alarmă faţă de americani", a punctat Alfred Bulai la Nod în Papură. 

Greşeala făcută de România cu PNRR. "Niciun pic de brumă de climat democratic"/ "Am impresia că oamenii ăia nici nu au mai apucat să ceară..."

"Să nu uităm că planul ăla de redresare (n.r. PNRR), semnat, trimis la Bruxelles, nici naiba nu ştia ce scrie în el, că nu a fost dezbătut, nu a avut niciun pic de brumă de climat democratic, a zis da la tot ce au zis ăia, apropo de negocieri", a mai precizat sociologul. 

"Asta ar fi fost bine, stai un pic. De ce am impresia că oamenii ăia nici nu au mai apucat să ceară? Nu a fost că a numit profesorul un elev. I-a băgat elevul degetele în ochi...", a intervenit Val Vâlcu. 

"Ai dreptate într-un fel. Eu am observat ceva legat de funcţionarul în relaţie cu Bruxelles. Ca să fie apreciat, lăudat, de Bruxelles, fie că zicem de funcţionarul din sistem sau de politician, dacă ăia cer 4 lucruri, ei zic 'lasă, mă, punem 8'. Sunt multe situaţii în care noi am impus măsuri mai dure decât cereau ăia. Sau ăia dădeau ceva cu titlu de recomandare şi noi spuneam că o facem. 

Dacă doctorul zice că n-ar fi rău să te duci la munte, noi nu doar că ne-am dus la munte, ci am mers în Alpi. De multe ori sunt astfel de situaţii", a mai spus Alfred Bulai. 

Internet cu porţia şi renunţarea la criptomonede, soluţii pentru reducerea consumului de energie. De ce olandezii se vor lupta să intre în spaţiul românesc

Într-o notă ironică, jurnalistul Val Vâlcu a exprimat două "soluţii" pentru reducerea consumului de energie la nivel european, dar a spus şi de ce olandezii, care momentan se opun intrării României în spaţiul Schengen, se vor lupta să ajungă în spaţiul românesc în viitor. 

"Eu unul sunt îngrijorat cu schimbările astea climatice. Sunt multe dovezi ştiinţifice. E şi normal, pentru că dacă aduci în mediu cantitatea de gaz din vremea dinozaurilor, dacă refaci compoziţia atmosferică de atunci, vei avea şi condiţiile de atunci.

O satisfacţie tot am, că se va bate Olanda să intre cu cetăţenii în spaţiul românesc. Asta pentru că acolo unde împărăţeşte Olanda acum va fi puţin din Marea Nordului, cam până la Dortmund, dacă se topesc gheţarii", a precizat Val Vâlcu. 

VEZI MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel