Greșeala adulților în parenting. Psiholog Beatrice Busuioc: Nu trebuie aplicat ca la carte ce e în mediul online. Copilul e ca plastilina
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Multe cupluri întâmpină dificultăți atunci când ajung să aibă copii și preferă să se ghideze după anumite sfaturi citite în mediul online. Despre acest lucru a vorbit psihologul Beatrice Busuioc.

Beatrice Busuioc, psiholog și psihoterapeut, a fost invitată la interviurile Spectacola, unde a explicat de ce este important ca fiecare părinte să se adapteze nevoilor copilului pentru și nu normelor pentru a realiza un parenting de calitate:

„Cu toții moștenim geneticul de la părinții noștri, dar problematicile principale pleacă din familie, de la cum părinții aleg să modeleze copilul. Cel mic este precum o plastilină. Dacă știi cum să-l modelezi, cu căldură, cu dragoste, cu fermitate, el va prelua și va reuși în viața lui de adult să fie independent și își va asuma responsabilitățile. Dacă părintele nu știe cum să-l modeleze, copilul va prelua oricum de la părinte, pentru că părinții sunt primele modele, primii super-eroi.

Dacă părinții nu știu cum să modeleze situația când copilul este foarte mic, el, din păcate, va prelua niște modele disfuncționale și nevoile acestea emoționale nesatisfăcute scot la iveală problematicile de comportament, comportamentele distructive“, a spus Beatrice Busuioc.

„Există o rețetă pe care o pot aplica părinții în educația copilului?“, a întrebat jurnalista Georgiana Andreea Toader.

Beatrice Busuioc: Părinții trebuie să se adapteze nevoilor copilului

„În mediul online sunt foarte multe informații, foarte mulți specialiști care vin cu tot felul de metode și soluții minune pentru a crește copilul. Din păcate, nu există niște soluții minune! Soluția de care fiecare părinte ar trebui să țină cont este să fie un părinte suficient de bun pentru copilul lui.

Să se documenteze, dar să țină cont de nevoile copilului său. Nu trebuie să aplice lucrurile ca la carte, pentru că niciodată nu vor funcționa, deoarece copiii sunt diferiți, la fel ca noi. Funcționăm diferit și avem nevoie diferite.

Dacă nu ne raportăm la nevoile reale ale copilului, din păcate, lucrurile nu funcționează, sau funcționează până la un anumit punct.

Mie, de exemplu, pentru fiecare copil îmi place să fac un plan de intervenție personalizat. Niciodată nu folosesc același lucru la doi copii, pentru că sunt diferiți. Chiar dacă tehnicile sau metodele se aseamănă, niciodată nu am aceeași abordare. Diferența dintre un specialist care lucrează efectiv cu copilul și un specialist care predă cursuri este aplicabilitatea pe caz“, a spus, al Spectacola, psihologul Beatrice Busuioc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel