Greenpeace România: Termocentrale pe cărbuni, în afara legii
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
Cod roșu de poluare
Cod roșu de poluare
Numărul de grupuri energetice pe cărbune din România care funcţionează ilegal a scăzut în 2017 la 15, de la 21 anul trecut, potrivit raportului Greenpeace România intitulat "Starea termocentralelor pe cărbune din România în 2017". 

Potrivit unui comunicat al organizaţiei, cele 15 grupuri care pot funcţiona doar ilegal sunt instalaţii aferente termocentralelor din Bacău (o unitate), Turceni (2 unităţi), Govora (2 unităţi), Drobeta (4 unităţi), Paroşeni (o unitate) şi Mintia (5 unităţi). 

Greenpeace România susţine că aceste instalaţii nu au capacitatea de a funcţiona cu respectarea limitelor de emisie prevăzute de Legea 278/2013 privind emisiile industriale, prin urmare multe termocentrale nu deţin o autorizaţie integrată de mediu fără de care funcţionarea este ilegală. La rândul ei, autorizaţia integrată de mediu nu poate fi emisă în pofida solicitărilor formulate în acest sens de operatori, atât timp cât nu au fost derulate investiţii pentru asigurarea conformării cu limitele de emisie. 

Caz unic în Europa

'Termocentrala Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara este un caz unic în Europa - nu deţine autorizaţie integrată de mediu şi nu respectă limitele de poluare de 4 ani. Deşi Garda de Mediu a dispus oprirea termocentralei pentru lipsa investiţiilor menite să protejeze mediul înconjurător şi a amendat operatorul cu 60.000 de lei pentru că funcţiona fără autorizaţie integrată de mediu, operatorul a contestat procesul verbal de contravenţie şi, în prezent, termocentrala funcţionează fără nicio problemă, cauzând prejudicii de mediu ireversibile, deşi nu mai are autorizaţie integrată de mediu din 2013. Cerem, astfel, Ministerului Energiei înlocuirea cât mai rapidă a capacităţilor scumpe şi poluante pe cărbune cu surse de energie curată, măsuri de eficienţă energetică, stocare a energiei şi interconectarea sistemelor electrice", a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România. 

Raportul arată că doar termocentralele din Iaşi (o unitate), Rovinari (4 unităţi), Işalniţa (2 unităţi), Craiova (2 unităţi) şi o parte de la Turceni (4 unităţi) pot funcţiona legal, acestea deţinând o autorizaţie integrată de mediu valabilă, iar emisiile se încadrează în limite datorită aşa numitelor derogări - scutirea de la îndeplinirea obligaţiilor legale de reducere a poluării, sub forma unui angajament de a închide sau retehnologiza termocentrala până la un anumit termen stabilit, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel