Greenpeace Germania dă în judecată Volkswagen pentru că alimentează criza climatică
Volkswagen a fost dat în judecată de Greenpeace Germania pe motiv că alimentează criza climatică.
Un tânăr activist german pentru climă și șefii Greenpeace Germania au dat în judecată Volkswagen pentru „alimentarea crizei climatice”, acuzând producătorul de automobile că nu și-a făcut treaba în combaterea încălzirii globale.
Reclamanții, Clara Mayer și ONG-ul Greenpeace, au acordat producătorului german de automobile opt săptămâni pentru a-și analiza greșelile înainte de a depune acțiunea, marți, la Tribunalul regional din Braunschweig.
Printre solicitările lor s-au numărat două obiective pentru 2030, oprirea producției de motoare cu ardere internă și reducerea emisiilor de carbon cu cel puțin 65% față de nivelurile din 2018. VW a respins cererile pe 28 octombrie, potrivit Reuters.
Emisiile din transporturi continuă să crească
Martin Kaiser, directorul executiv al Greenpeace Germania, a declarat că producătorii de automobile precum VW „trebuie să-și asume responsabilitatea și să acționeze mult mai rapid pentru a elimina treptat motorul cu ardere internă foarte poluant și pentru a-și decarboniza activitățile fără nicio întârziere”.
„Negocierile de la COP26 de la Glasgow indică faptul că obiectivul de 1,5 grade este în joc și poate fi atins doar printr-o schimbare îndrăzneață în politică și afaceri”, a spus Kaiser într-o declarație, citând summit-ul ONU privind schimbările climatice aflat în desfășurare, care își propune să limiteze creșterea temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius față de începutul epocii industriale.
„Dar, în timp ce oamenii suferă din cauza inundațiilor și secetelor declanșate de criza climatică, emisiile de CO2 din transporturi continuă să crească”, a spus el.
Dacă procesul are succes, până în 2040 vor fi emise cu două gigatone de CO2 mai puțin decât planurile actuale ale VW, a spus Greenpeace Germania.
În schimb, VW a declarat pentru Reuters că „susține protecția climei și decarbonizarea sectorului transporturilor, dar nu poate face față singură acestei provocări”.
Au mai fost făcute demersuri în scopul protecției climatice
Un caz similar a fost depus în septembrie de șefii organizației germane de mediu Deutsche Umwelthilfe împotriva BMW și Daimler, când ambele companii au respins, de asemenea, cererile de a înceta producția de mașini pe bază de combustibili fosili până în 2030 și de a limita emisiile de CO2 înainte de acel an.
Procesele se bazează pe două bătălii juridice anterioare legate de climă. În mai 2020, o hotărâre germană a declarat că țara nu reușește să protejeze generațiile viitoare de consecințele schimbărilor climatice, scrie AlJazeera.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News