Data actualizării:
Data publicării:

Green Deal, vot în PE! Dreapta a încercat să-l oprească. Verzii și stânga europeană i-au dat undă... verde

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Apar din ce în ce mai multe probleme referitoare la Green Deal.

Parlamentul European a aprobat marți o lege pentru refacerea naturii, salvând cel puțin o parte din planurile UE de protejare a mediului, după ce protestele fermierilor au declanșat o reacție violentă.

Votul a avut loc după săptămâni de proteste ale fermierilor din întreaga Europă, inclusiv o demonstrație violentă luni în fața sediului Uniunii Europene din Bruxelles. Printre nemulțumirile protestatarilor se numără politicile ecologice ale UE care, potrivit acestora, impun o birocrație excesivă asupra agricultorilor.

Deputații europeni au adoptat legea cu 329 de voturi pentru, 275 împotrivă și 24 de abțineri.

Legea a fost adoptată în ciuda faptului că grupul de deputați ai Partidului Popular European a decis în ultimul moment să se opună legii, argumentând că aceasta ar supune agricultorii la mai multă birocrație.

Legea privind protecția naturii este unul dintre cele mai importante acte legislative de mediu ale UE, care impune țărilor să introducă măsuri de refacere a naturii pe o cincime din suprafața lor terestră și maritimă până în 2030.

Comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevicius, a declarat că această politică reprezintă "contribuția concretă a UE la conservarea biodiversității, a ecosistemelor prețioase, a solurilor și a apelor sănătoase - în primul rând, pentru fermierii noștri".

Dreapta și Stânga luptă în instituțiile europene pe reglementările Green Deal

Politica vizează inversarea declinului habitatelor naturale din Europa - 81% dintre acestea sunt clasificate ca fiind într-o stare de sănătate precară - și include obiective specifice, de exemplu, refacerea turbăriilor pentru ca acestea să poată absorbi emisiile de CO2.

Cu toate acestea, politica finală este mult mai slabă decât cea planificată inițial.

Legea naturii s-a confruntat cu reacții politice violente de când a fost propusă de Comisia Europeană în 2022. Parlamentarii de centru-dreapta au încercat să o elimine complet și, în cele din urmă, au obținut modificări pentru a slăbi anumite părți, inclusiv un obiectiv de a introduce mai mulți copaci, iazuri și alte caracteristici biodiverse pe terenurile agricole.

Legea are acum nevoie de aprobarea finală din partea țărilor UE înainte de a intra în vigoare. Această aprobare este, de obicei, o simplă formalitate și se pare că va evita soarta altor politici ecologice pe care UE le-a eliminat pentru a-i liniști pe fermieri.

La începutul lunii, Comisia Europeană a retras o propunere de lege privind reducerea pesticidelor și a amânat obligația fermierilor de a rezerva mai multe terenuri pentru natură.

Până în prezent, măsurile nu au reușit să oprească protestele agricultorilor. Unii dintre organizatorii protestelor spun că nu politicile ecologice sunt problema și că, în schimb, doresc ca UE să ia măsuri pentru a reduce importurile de alimente ieftine.

Regulamentul este o parte esențială a "Dealului verde european" și stabilește obiective pentru stimularea refacerii zonelor naturale degradate până în 2030. În urma unei campanii a Partidului Popular European de centru-dreapta din ultimul an, textul final a fost slăbit în mod semnificativ în timpul negocierilor dintre instituțiile UE, oferind țărilor mai multă flexibilitate în ceea ce privește modul de punere în aplicare a normelor și precizând că măsurile de restaurare ar trebui să fie prioritare în siturile protejate Natura 2000. 

O coaliție de eurodeputați din partea PPE, ECR, a grupului de extremă dreapta Identitate și Democrație și părți din grupul liberal Renew Europe au votat împotriva acordului de compromis. Dar mai mulți membri ai PPE, inclusiv delegația irlandeză, au rupt rândurile pentru a susține acordul. 

Textul va fi supus unui vot final în Consiliul UE, care reprezintă cele 27 de țări membre, înainte ca normele să poată intra în vigoare, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel