Greciei i s-a dublat numărul de turiști anul acesta, în ciuda războiului
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Numărul turiştilor străini care au vizitat Grecia, în primele opt luni ale acestui an, s-a dublat comparativ cu situaţia din perioada similară a anului trecut, în pofida războiului din Ucraina şi a inflaţiei, fără a atinge însă valorile record înregistrate înainte de pandemie, arată cifrele oficiale publicate luni, informează AFP.  

Din ianuarie şi până la finele lunii august, un număr de 19,12 milioane de turişti străini au vizitat Grecia, ceea ce reprezintă o creştere de 121% comparativ cu perioada similară a lui 2021, un an care a continuat să fie marcat de restricţiile legate de Covid-19, a anunţat Banca Centrală a Greciei.

În ceea ce priveşte cifrele pentru luna august, când în mod tradiţional se atinge "apogeul" sezonului turistic în Grecia, numărul de turişti străini a depăşit 5,8 milioane, o creştere de 44% comparativ cu luna august a anului trecut.

În pofida creşterii, numărul de străini care şi-au făcut sejurul turistic în Grecia rămâne însă sub nivelul record atins în 2019. Cifrele înregistrate în primele opt luni ale anului sunt mai mici cu 12,4% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019 iar cele pentru luna august sunt cu 13,3% mai mici.

Pe lângă efectele inflaţiei, care a afectat bugetele majorităţii gospodăriilor din Europa, turismul a avut de suferit şi de pe urma consecinţelor războiului din Ucraina, în condiţiile în care numărul turiştilor ruşi în Grecia a scăzut cu 93% în primele opt luni ale anului.

În schimb, turiştii britanici, care în 2021 au fost aproape lipsiţi de sejururi în străinătate, au revenit în forţă în locurile lor de vilegiatură preferate. În primele opt luni ale anului, numărul turiştilor britanici care au intrat în Grecia a crescut cu 316% în ritm anual, până la aproape trei milioane. Urmează turiştii germani, cu 2,89 milioane de vizitatori în primele opt luni, o creştere de 88,6%, şi cei francezi cu 1,3 milioane de vizitatori, creştere de 69,7%.

Turismul este responsabil pentru 20% din Produsul Intern Brut al Greciei şi totodată pentru unul din cinci locuri de muncă. În 2019, Grecia a înregistrat un număr record de 32 de milioane de vizitatori, care au generat venituri de aproximativ 18 miliarde de euro. 

Ambasadoarea Croaţiei: România are un potenţial turistic uriaş; trebuie dezvoltată infrastructura de cazare şi modul de promovare

România este ca un diamant neşlefuit din punctul de vedere al turismului, iar Croaţia poate acorda expertiză în dezvoltarea infrastructurii de cazare şi a modului de promovare, a afirmat, joi, Marija Kapitanovic, ambasadoarea Croaţiei în România. 

Ea a participat la Forumul de Afaceri România-Croaţia, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti.

'România este o ţară frumoasă, cu atâtea resurse naturale frumoase. Aveţi de toate: mare, lacuri, munţi, păduri superbe. Eu personal sunt foarte încântată de natura din România, pentru că este neatinsă, aşa cum era ea odată. Resursele României, în special cele naturale, sunt ca un diamant neşlefuit', a arătat Kapitanovic.

Croaţia poate acorda românilor expertiză în turism, întrucât are o bogată tradiţie în dezvoltarea acestui sector.

'Noi suntem focusaţi în special pe litoral şi pe oferirea de servicii în special în sezonul estival, chiar dacă avem zonă montană frumoasă. Dar, dacă vorbim de România, putem împărtăşi expertiza în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii de cazare, a serviciilor şi modul în care sunt promovate toate aceste locuri care pot fi vizitate, pentru că este o ţară frumoasă şi are un potenţial turistic uriaş', a mai spus diplomatul croat.

La rândul său, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti, Iuliu Stocklosa, a precizat că Forumul Economic România-Croaţia este organizat cu ocazia împlinirii a 30 de ani de relaţii comerciale dintre cele două ţări.

'În special schimburile comerciale sunt în domeniul agricol şi în cel am produselor industriale. Interesant este că balanţa comercială cu Republica Croaţia este echilibrată, ceea ce se întâmplă foarte rar în schimburile comerciale ale României', a arătat el.

Conform datelor statistice, în anul 2021, schimburile comerciale bilaterale au înregistrat o creştere cu 15,8% faţă de anul anterior, până la 588 milioane de euro, din care 298 milioane euro export, iar 289 milioane de euro import.

Tendinţa de creştere a continuat în primele şapte luni ale anului 2022, astfel că la 31 iulie, s-a înregistrat un volum de 445 milioane euro, în creştere cu 31,9% faţă de perioada similară din 2021, exportul atingând 261,2 milioane euro (+60,1%) iar importul 183,8 milioane euro (+5,5%).

Potrivit celor mai recente date de la ONRC, la 31 iulie 2021, numărul societăţilor româneşti cu capital croat era de 313, cu un capital total investit de 19,8 milioane dolari şi o pondere de 0,14% în totalul investiţiilor străine în România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel