Data publicării:

Grecia vrea modificarea Pactului UE privind migrația și azilul. De la începutul anului, în țară au intrat ilegal aproape 30.000 de persoane

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

”Presiunea migratorie este în creștere”, în Grecia, în contextul conflictelor din Orientul Mijlociu.

Citește și: Centrele de migranți în afara UE, departe de o ”soluție reală”, afirmă Olaf Scholz

Migrația ilegală în Uniunea Europeană este problemă tot mai amplă în ultima vreme, mai ales în contextul conflictelor din Orientul Apropiat și Ucraina. În acest sens, la nivelul blocului comunitar se caută soluții pentru limitarea migrației, unele țări venind inclusiv cu varianta înființării ”centrelor de migranți” în afara UE.

Guvernul Greciei a pledat joi pentru modificarea Pactului UE privind migrația și azilul, cu scopul de a promova creșterea returnărilor către țări terțe sau către țările lor de origine a imigranților fără drept de azil sau de ședere în UE, informează EFE.

Mai mult decât atât, Grecia ”nu dorește colapsul Pactului privind migrația după ani de negocieri”, dar, în același timp, consideră că trebuie făcute anumite modificări astfel încât Europa să poată răspunde ”la ceea ce, după cum pare, cer cetățenii europeni”, a declarat unui grup de jurnaliști, la Atena, un oficial elen din domeniul migrației și azilului.

Conform sursei citate, ”problema returnărilor (migranților) în țările lor de origine nu este ușoară”, iar Uniunea Europeană ar trebui să negocieze cu aceste țări și să ”le ofere stimulente” pentru a accepta migranții.

Discuția despre creșterea volumului returnărilor imigranților ilegali fără drept de a rămâne în UE a reapărut din cauza ”presiunilor politice care decurg din sentimentul unei lipse de siguranță în societățile europene”, ceea ce nu are de-a face doar cu imigrația, dar care se exprimă și prin creșterea sprijinului pentru ”formațiunile extremiste”, a avertizat aceeași sursă.

Migrația din Orientul Mijlociu, ”o presiune” în creștere, Grecia ”este în alertă”

În ceea ce privește situația din Orientul Mijlociu, în special cea din Liban, oficialul guvernului elen a avertizat că ”presiunea migratorie este în creștere”.

În ultimele zile, sute de migranți au ajuns pe mare pe insula grecească Rodos din estul Mării Egee. Întrucât structurile de primire a migranților din Rodos sunt insuficiente, aproximativ 700 de persoane trăiesc pe străzi, locuind în corturi sau în alte adăposturi improvizate, potrivit presei locale.

În prezent se pregătește transferul unor persoane către centrele de primire de pe alte insule din apropiere, precum și crearea unui centru ”provizoriu” pe insulă care să răspundă nevoilor noilor sosiți.

În primele opt luni ale anului 2024, aproape 30.000 de migranți au intrat în mod ilegal în Grecia, majoritatea pe mare, potrivit datelor guvernului de la Atena. Ministerul Migrației estimează că, până la sfârșitul anului, această cifră se va ridica la aproximativ 50.000, aproape identic cu sosirile înregistrate anul trecut.

Grecia a semnalat că apare și o problemă de securitate din cauza situației din Orientul Mijlociu. ”Vor dori să părăsească sudul Libanului nu doar familii, ci și luptători Hezbollah sau Hamas”, au avertizat surse din Ministerul Migrației care au dat asigurări că Grecia ”este în alertă”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel