Grecia va organiza alegeri parlamentare pe 21 mai
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis. Sursa Agerpres
Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis. Sursa Agerpres
Grecia va organiza alegeri parlamentare pe 21 mai, a declarat marți premierul Kyriakos Mitsotakis.

Premierul de centru-dreapta al Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a convocat marți alegeri generale pe 21 mai, în urma unui dezastru feroviar care a redus majoritatea de lungă durată a partidului său în sondajele de opinie.

”Țara și cetățenii săi au nevoie de orizonturi clare”, a spus Mitsotakis în timpul unei reuniuni a Cabinetului. ”Alegerile naționale vor avea loc la sfârșitul mandatului de patru ani, așa cum m-am angajat de la început. Vor avea loc duminică, 21 mai.”

În timp ce sondajele de opinie arată Noua Democrație a lui Mitsotakis în frunte față de principalul partid de opoziție de stânga Syriza, diferența s-a redus în urma unui dezastru feroviar din 28 februarie, care a ucis 57 de persoane, stârnind furia publicului, relatează Politico

Citește și: Accident de tren în Grecia. Proteste la Salonic; manifestanţii au aruncat cu pietre şi cocktailuri Molotov - video

Votul din 21 mai va avea loc într-un nou sistem de reprezentare proporțională, ceea ce face dificil pentru orice partid să adune majoritatea. Sunt posibile două runde de vot, deoarece Mitsotakis a spus în repetate rânduri că va încerca să obțină o majoritate parlamentară – fără a recurge la un guvern de coaliție. 

”Dacă este nevoie de o a doua rundă pentru a anula aventura reprezentării proporționale, aceasta va avea loc cel târziu la începutul lunii iulie”, a spus Mitsotakis.

Furia publicului în urma accidentului mortal al trenului se alătură altor probleme cu care se confruntă Guvernul grec, inclusiv inflația ridicată și prețurile alimentelor, abaterile financiare ale parlamentarilor conservatori, un scandal de interceptări telefonice și o ofertă secretă a Arabiei Saudite de a plăti stadioanele de fotbal pentru Grecia și Egipt, dacă au fost de acord să facă echipă și să găzduiască Cupa Mondială din 2030.

Deși a recunoscut că ”au fost făcute greșeli”, Mitsotakis a spus că sloganul său de partid va fi ”vom continua să schimbăm Grecia mai neconvențional și mai îndrăzneț”.

Vezi și: Tragedie între Atena și Salonic: ”Cel mai grav accident feroviar pe care l-a cunoscut Grecia vreodată”. Bilanț: 29 de morți, 85 de răniți/ VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel