GRECIA, REZULTATE ALEGERI. SYRIZA: 39,5%. NOUA DEMOCRAȚIE: 27%-EXIT-POLL
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Rezultatul alegerilor legislative de duminică din Grecia pare a indica o victorie istorică pentru Syriza. Formaţiunea de extremă-stânga Syriza se clasează pe primul loc în urma scrutinului legislativ din Grecia, fiind urmată de partidul conservator Noua Democraţie, conform sondajelor efectuate la ieşirea de la urne.

VEZI ȘI: Costi Rogozanu, comentator de stânga: SYRIZA se bazează pe efectul de contagiune - INTERVIU VIDEO

UPDATE 21.20:   Syriza a obținut 35,03% din voturi, potrivit primelor rezultate parțiale ale alegerilor din Grecia. Noua Democrație are 29,31% din voturi, Zorii Aurii – 6,29%, To Potami – 5,59%, comuniștii – 5,3%, iar Pasok – 5,21% din voturi. Rezultatele au fost anunțate după numărarea a 17,66% din voturi.


Știrea inițială:

Primele rezultate EXIT-POLL

Primele rezultate de tip exit-poll plasează Syriza pe primul loc, cu 39,5%, Noua Democrație pe locul 2 cu 27%. Extrema dreaptă s-a situat pe locul 3, cu 6,4%. Partidul Comunist (KKE, de stânga) este cotat cu 5%, iar socialiştii (PASOK), cu 4,5%.

Șocul alegerilor din Grecia este scorul controversatului partid Zorii Aurii. În aceste momente, Grecia pare o societate puternic polarizată după distribuția voturilor. Peste toate, grecii au spus nu austerității.

Extrema stângă a câștigat alegerile din Grecia

Stânga radicală din Grecia, Syriza, este pe primul loc în primele rezultate exit-poll, cu procente variind între 35,5% şi 39,5, ceea ce s-ar traduce în 146-158 de mandate. Pentru a forma un guvern, Syriza are nevoie de 151 de mandate, locuri pe care nu este sigur că le va avea. Pe locul al doilea se află partidul de guvernământ, Noua Democraţie (centru-dreapta), cu 23%-27%.

Pe locul al treilea se află Zorii Aurii, controversatul partid de extremă dreaptă, care, conform primelor rezultate exit-poll, ar fi adunat între 5,4% şi 8%, notează Gândul.

Ce a declarat liderul Syriza, Alexis Tsipras, la ieșirea de la vot

Liderul Syriza a declarat că dacă va ajunge la putere va renunţa la politicile de austeritate şi va renegocia condiţiile împrumutului extern, ceea ce a stârnit îngrijorare în rândul liderilor europeni. Mai mult Syriza ar vrea chiar iesirea Greciei din zona euro, ceea ce ar putea afecta grav evolutia monedei europene si a economiei europene in general.

Liderul Syriza, Alexis Tsipras, a declarat la iesirea de la vot în limba greacă, apoi în limba engleză: 'Viitorul nostru comun în Europa nu este cel al austerității, este cel al democrației, al solidarității și al cooperării'.

știre în curs de actualizare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel