Grecia refuză să trimită un sistem Patriot în Ucraina, în timp ce Spania va trimite doar rachete
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Grecia nu trimite Ucrainei un sistem de rachete sol-aer Patriot, iar Spania a promis doar rachete.

Spania nu va redistribui unul dintre cele trei sisteme Patriot ale sale în Ucraina, relatează publicația spaniolă El País, angajându-se în schimb să trimită doar rachete care pot fi folosite în versiunile existente ale sistemului sol-aer.

Deși puterea de foc suplimentară va fi binevenită, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, a declarat că țara sa este departe de a avea cel puțin șapte baterii de sisteme de apărare aeriană de înaltă calitate pentru a lansa rachetele necesare pentru a proteja orașele și infrastructura critică de atacurile rusești.

Aliații au sperat că Spania ar putea fi unul dintre donatori, în timp ce Kievul încearcă să respingă invazia pe scară largă a liderului rus Vladimir Putin.

Între timp, Grecia refuză, de asemenea, să promită un sistem, având în vedere preocupările de securitate cu Turcia. „Grecia nu va trimite (n.r. sisteme) S-300 sau Patriot în Ucraina”, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis în timpul unui interviu acordat joi seara postului național Skai TV, potrivit Reuters.

Acord de schimb cu Statele Unite

În ultimele zile, presa elenă a relatat că ar putea fi posibil un acord de schimb, prin care Statele Unite ar fi de acord să înlocuiască fie un sistem Patriot cu baza la Atena, fie un sistem S-300 din epoca sovietică, aflat în repaus, staționat pe insula Creta, astfel încât acestea să poată fi trimise în Ucraina.

„Am fost întrebați și am explicat de ce nu putem face acest lucru”, a declarat Mitsotakis, explicând că sistemele sunt „esențiale pentru capacitatea de descurajare”.

Germania, care a promis Ucrainei trei dintre bateriile sale Patriot, a condus campania de lobby pentru ca țările să doneze sistemele lor nefolosite. Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat săptămâna aceasta că „se așteaptă” ca țările să facă acest angajament, adăugând că „nu poate înțelege” refuzul unor țări precum Spania și Grecia, conform POLITICO.

Vineri, aproximativ 50 de țări se vor întâlni prin videoconferință pentru discuții conduse de SUA cu privire la coordonarea ajutorului militar suplimentar. Alături de Spania, Grecia și Germania, Olanda, România și Polonia au în inventar sisteme Patriot.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel