Data publicării:

Grecia, raport FMI, datorie. Incertitudini pe termen lung

Autor: Mircea F. Cristian | Categorie: Stiri
WhatsApp

Datoria Greciei este sustenabilă pe termen mediu, dar pe termen lung este incertă anunță un raport al Fondului Monetar Internațional.

Acordul pentru reducerea datoriei Greciei face datoria imensă a ţării sustenabilă pe termen mediu, dar estimările optimiste privind creşterea economiei şi înregistrarea unui excedent primar în viitor fac sustenabilitatea datoriei incertă pe termen lung, se arată într-un raport publicat marţi de Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite Reuters.

Raportul organizaţiei financiare internaţionale privind sustenabilitatea datoriei Greciei arată diferenţe semnificative faţă de cel prezentat în iunie de ţările zone euro. Guvernele din zona euro au reuşit în iunie, după îndelungi negocieri, să ajungă la un acord îndelung aşteptat pentru reducerea datoriei Greciei, într-un moment în care Atena se pregăteşte să încheie în 20 august al treilea program de asistenţă financiară, în valoare de 86 de miliarde de euro. Acordul prevede prelungirea cu zece ani a scadenţei unor împrumuturi de 96 de miliarde de euro din programul de asistenţă financiară (aproximativ 40% din totalul pe care Grecia trebuie să-l plătească în următoarele decenii zonei euro).

Sustenabilitate pe termen mediu

Maturitatea creditelor a fost prelungită din 2023 până în 2033. De asemenea, va fi majorată ultima tranşă din programul de ajutor pe care o va primi Grecia pentru ca ţara să-şi construiască rezerve de numerar necesare în următoarele luni.

'Acordul pentru reducerea datoriei convenit recent cu partenerii europeni ai Greciei îmbunătăţeşte semnificativ sustenabilitatea datoriei pe termen mediu dar perspectivele pe termen lung rămân nesigure. Suntem îngrijoraţi că această îmbunătăţire a indicatorilor privind datoria pe termen lung poate fi susţinută numai dacă se realizează estimările optimiste privind creşterea economiei şi înregistrarea unui excedent primar, sugerând că ar fi dificil de susţinut accesul pe pieţele financiare pe termen lung fără un nou acord de reducere a datoriei', se arată în raportul FMI.

Punct de cotitură în zona Euro

Instituţia este pesimistă că Grecia va reuşi să ajungă la o creştere nominală anuală medie a PIB-ului de 3,1%, de acum şi până în 2060, sau un excedent bugetar de 2,4% din PIB în aceeaşi perioadă. FMI se aşteaptă la un avans al PIB-ului de 2,9% şi un excedent bugetar de 1,8% din PIB în acea perioadă.

După ce a primit ajutoare financiare în valoare de 260 miliarde euro începând din 2010, ieşirea Greciei din programul de asistenţă va fi un punct de cotitură şi pentru zona euro pentru că va fi vorba de ultima ţară membră care este capabilă să stea pe propriile picioare, după Irlanda în 2013, Spania şi Portugalia în 2014 şi Cipru în 2016.

Vezi și: Grecia. Intervenția poliției. Fenomenul care a luat amploare


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel