Grecia - Macedonia, dispută pe nume. Două decenii de criză, aproape de final
Premierul grec Alexis Tsipras a afirmat luni că Atena şi Skopje ar putea să-şi rezolve în curând disputa în legătură cu denumirea pe care trebuie s-o poarte fosta republică iugoslavă Macedonia, relatează agenţia DPA.
Noi am deschis o fereastră (de oportunitate), a declarat Tsipras televiziunii elene de stat TV ERT, adăugând că un acord ar fi în avantajul ambelor ţări din regiune.
Premierul macedonean Zoran Zaev a declarat duminică la o televiziune locală că este gata să se întâlnească cu conducerea Greciei pentru a rezolva problema până în luna iulie.
Atena şi Skopje sunt prinse într-o dispută diplomatică în legătură cu denumirea pe care trebuie s-o poarte Macedonia de la destrămarea fostei Iugoslavii în 1991.
Atena revendică denumirea de Macedonia, care face parte din patrimoniul său istoric şi cultural, pentru provincia din nord-estul Greciei.
Grecii acuză guvernul de la Skopje de uzurpare atât a denumirii, cât şi a istoriei, de la alegerea simbolului elenic Steaua de Vergina pentru drapelul său până la celebrarea lui Alexandru cel Mare.
Cei peste 20 de ani de convorbiri sub auspiciile ONU nu au dus la nici un rezultat şi relaţiile dintre două ţări s-au prăbuşit în timpul celor 11 ani de guvernare a partidului naţionalist VMRO şi a liderului acestuia, Nikola Gruevski.
Situaţia s-a ameliorat de când Zaev şi social-democraţii săi au preluat puterea vara trecută la Skopje. Zaev pare hotărât să depăşească opoziţia greacă faţă de aderarea Macedoniei la NATO şi, eventual, la Uniunea Europeană.
Atena a recurs deja la dreptul său de veto împotriva unei invitaţiei către Skopje în 2008, dar s-ar putea ca ea să revină la masa discuţiilor pentru summitul din iunie.
Aceasta este probabil posibil dacă Skopje este de acord cu schimbarea denumirii ţării din Republica Macedonia într-o variantă acceptabilă pentru Atena, precum Macedonia de Nord sau Macedonia Superioară.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News