Data publicării:

Grecia, lovită de incendii: O parte din Atena, acoperită de fum. Situația ar putea scăpa de sub control

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Grecia este lovită de mai multe incendii de pădure, iar fumul acestora a acoperit o parte a capitalei Atena.

Ministrul grec al Protecției Civile a avertizat sâmbătă că, din cauza temperaturilor ridicate, vânturilor puternice și secetei, jumătate din țară va fi expusă riscului de incendii cel puțin până pe 15 august, scrie Agerpres, citând AFP.

În provincia Attica de Est, un incendiu în orașul Varnavas a devastat o zonă rezidențială, degajând atât de mult fum încât acesta a acoperit duminică după-amiază o parte din Atena. Oficialii serviciilor de pompieri au mobilizat 165 de persoane cu 30 de vehicule, șapte avioane și cinci elicoptere pentru a lupta cu flăcările, în timp ce locuitorii din Varnavas au primit ordin să evacueze zona.

Un alt incendiu a izbucnit duminica după-amiază în Megara, în vestul Atticii, provocând o alertă de evacuare. Aproape de Salonic, în Lagadas, un incendiu care a distrus vegetația joasă a fost parțial stins.

Incendiile ar putea deveni incontrolabile

Kostas Lagouvardos, director de cercetare la Observatorul din Atena, a declarat pentru ERTNews că răspunsul rapid la incendii este esențial, altfel, având în vedere condițiile meteorologice actuale, incendiile ar putea deveni incontrolabile în scurt timp. El a adăugat că duminică este de așteptat să fie cea mai dificilă zi pentru stingerea incendiilor din cauza vântului, care atinge 80 până la 90 de kilometri pe oră în unele zone.

Grecia este extrem de vulnerabilă la incendiile forestiere în timpul verii, mai ales după o iarnă foarte uscată. Iunie și iulie au fost cele mai calde luni din 1960, de când se colectează datele.

Oamenii de știință avertizează că emisiile de combustibili fosili generate de activitatea umană amplifică durata, frecvența și intensitatea valurilor de căldură din întreaga lume. Conform Grupului interguvernamental de experți al Națiunilor Unite privind schimbările climatice, creșterea temperaturilor duce la un sezon mai lung de incendii și la o expansiune a zonelor afectate de flăcări la nivel global.

Pompierii români se luptă cu flăcările din Grecia

"În aceste momente, pompierii români aflaţi în Grecia acţionează pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată şi pădure, în apropierea localităţii Varnava, situată în prefectura Attica.

La acest eveniment intervin toate mijloacele tehnice alocate acestei misiuni: 3 maşini de stingere incendii de pădure, 1 maşină de stingere de mare capacitate (10.000 l apă), precum şi 1 cisternă de 30.000 l.

Misiunea este îngreunată de terenul accidentat, ceea ce face dificilă mobilitatea echipelor de pompieri. De asemenea, temperaturile ridicate şi umiditatea scăzută favorizează extinderea acestor tipuri de incendii. În perioadele de secetă, această vegetaţie arde rapid, facilitând răspândirea focului.

Activarea şi operaţionalizarea modulului naţional specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare şi stingere a focarelor de pe teritoriul Greciei, în locaţiile stabilite de partenerii eleni.

Potrivit Hărţii de Previziune a Riscului de Incendiu (civilprotection.gov.gr), pentru astăzi, 11 august, riscul de incendiu este unul foarte ridicat (categoria de risc 4) în multe zone din Grecia, inclusiv în regiunea unde modulul naţional îşi desfăşoară activitatea, transmite Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, într-un comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel